Shutterstock

Inside Aardappelen

DCA PAT-Index stijgt, termijnmarkt zakt

15 Februari 2019

Dat de bewegingen op de markt lastig te doorgronden zijn, is geen nieuws; al zou enig verband in sommige situaties handig zijn. Na een lange periode van maximaal €30 per 100 kilo (de inbreng op de PAT door verwerkers), is er juist deze week een forse stap omhoog gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn de laatste dagen verschillende transacties meer dan €30 gemeld, met als meest opvallende de inbreng van €31,50 voor Fontane met 40 millimeter opwaarts. De DCA PAT-Index kwam vrijdag 15 februari uit op €30,92, wat ruim €1 meer is dan de week daarvoor.

Schril contrast met termijnmarkt
De relatief goede stemming op de fysieke aardappelmarkt staat in schril contrast tot de beweging van de termijnmarkt van de afgelopen week. Er werd maandag 11 februari nog gehandeld op iets minder dan €33 en de slotnotering kwam toen uit op €32,50.

In de tweede helft van de week zakte de aardappeltermijnmarkt echter onder de actuele cash settlement (€31,20), waarmee deze een negatieve verwachtingswaarde laat zien. De vraag is of dit van tijdelijke aard is of dat de trend is omgeslagen en de afwikkeling eind april (week 17) onder het niveau van €30 zal plaatsvinden.

PAT-Index is vaster
De DCA PAT-Index noteert momenteel in elk geval vaster. In de komende week zullen de noteringen weer in lijn met elkaar komen, dan wel lagere fysieke marktprijzen laten zien. Dit zal eveneens een lagere DCA PAT-Index of een herstel van de termijnmarkt van het aprilcontract (2019) tot gevolg hebben.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden