Agrifoto

Inside Aardappelen

Vrije aardappelvoorraad in België extreem laag

19 Februari 2019 - Niels van der Boom

De beschikbare hoeveelheid vrije aardappelen in België was begin februari extreem laag. Het niveau in bewaring lag 60% lager dan het 5-jarig gemiddelde en in vergelijking tot 1 jaar terug is de Belgische voorraad zelfs 1 miljoen ton kleiner.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Begin februari werd de Belgische aardappelvoorraad op 1,81 miljoen ton aardappelen geraamd, zo schrijft PCA. Dat is 56% van de totale oogst, wat vergelijkbaar is met vorig jaar. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde ligt de opbrengst 17% lager (goed voor 380.000 ton).

Wanneer we kijken naar februari 2018, dan is het verschil enorm: bijna 1 miljoen ton. Zoals bekend is dit het gevolg van de overvloedige oogst in 2017 en de zeer kleine oogst vorig jaar. De voorraad contractaardappelen ligt echter 12% boven het meerjarig gemiddelde, maar is wel 7% kleiner dan vorig jaar.

Extreem weinig vrije aardappelen
Dit betekent dat verwerkers vooral vrije aardappelen hebben gekocht. Het aandeel vrije aardappelen bedraagt nog slechts 20%, waar dat doorgaans zo’n 40% is (360.000 ton). In vergelijking tot het 5-jarig gemiddelde is de vrije voorraad 60% kleiner. De helft van alle aardappelen in opslag is van het ras Fontane (ruim 900.000 ton). Bintje is goed voor ongeveer 13%, dit is het enige ras waarbij bewaring nog een issue is. Gemiddeld houden de partijen zich prima.

Vooral in Wallonië zijn nog (vrije) partijen van Bintje te vinden. De vrije voorraad van het ras Fontane ligt op 22% van het totaal, waar dat eerder ruim 40% was. Deze partijen zijn gelijk verdeeld over Vlaanderen en Wallonië. Van de overige 660.000 ton is Markies het grootste ras, gevolgd door Innovator en Royal. Van de overige rassen is de verdeling Wallonië versus Vlaanderen 60% om 40%.

Afzet contractaardappelen stabiel
Een voorraad van 1,81 miljoen ton maakt dat sinds de oogst 1,68 miljoen ton is afgeleverd, maar daar komt nog 230.000 ton vroege aardappelen bij. Dit is het laagste niveau sinds 2010. De afzet van contractaardappelen ligt slechts 6% lager, ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde. Het volume afgeleverde vrije aardappelen is 35% kleiner.

Tussen 1 november en 1 februari hebben de Belgische telers 830.000 ton uitgeschuurd, waarvan 30% vrij verkocht is. Het volume gecontracteerd is daarmee gelijk aan het gemiddelde. De afzet van Fontane nam in die periode toe, met name door het grotere areaal en de productie.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden