Eigen foto

Inside Aardappelen

Extreem seizoen legt HZPC geen windeieren

6 Maart 2019 - Niels van der Boom

Pootgoedhandelshuis HZPC heeft de prognoseprijs voor oogst 2018 vastgesteld. De droogte zorgde voor enorme financiële verschillen, maar leverde ook een zeer gunstige markt op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met gemak verbreekt de prognoseprijs het record van oogstjaar 2017; het verschil bedraagt €4,50. Afgelopen seizoen levert echter niet het hoogste financiële rendement, want die was in 2010 nog hoger. "De droogte heeft geleid tot grote verschillen in de financiële opbrengst tussen telers", zegt Lilian Escalon, de Europese directeur van HZPC.

Prijzen sterk verhoogd
Het extreme jaar zorgde echter tevens voor een gunstige pootgoedmarkt. Ondanks dat de opbrengst gemiddeld 18% lager lag, ten opzichte van de oogst van 2017 en het meerjarig gemiddelde, werd er flink geprofiteerd. "Mede dankzij een redelijke vraag konden we de prijzen in een aantal markten sterk verhogen", aldus Escalon.

Hij benadrukt wel dat leveringscontracten met de verwerkende industrie hier niet onder vallen, want dit zijn meerjarige contracten met een vooraf vastgestelde prijs. HZPC heeft ook meer product dan ooit tot pootgoed af kunnen zetten. Zo werd er fors meer bovenmaat als pootgoed afgezet, tegen een gunstige prijs van €23 per 100 kilo.

De gemiddelde hectareopbrengst komt op 33,5 ton, inclusief bovenmaat. Het pootgoedhandelshuis merkt ook op dat de prijzen sterk verschillen tussen de teeltgebieden, en soms zelfs op perceelniveau.

Prijsopbouw
De prijs van HZPC betreft het gemiddelde over alle rassen en kwaliteiten (in de klasse S tot en met A). Dit is voor afdracht van kwekerslicenties. De vergoedingen voor bewaren en verpakken zijn niet meegenomen. De prijs wordt uiteindelijk per ras, klasse, kwaliteit en maatsortering opgesplitst. Voor de pootgoedmaten is er 1 poolprijs voor alle rassen. Wel wordt de definitieve prijs gerelateerd aan de moeilijkheidsgraad van een ras en de gemiddelde opbrengst, ten opzichte van andere rassen.

Deze verkoopmethodiek zorgt ervoor dat de prognoseprijs soms boven de daadwerkelijke verkoopprijs komt, vooral bij fritesrassen is dat het geval. In juni volgt de definitieve prijs, wanneer het financieel resultaat bekend is gemaakt. Vorig jaar werd de definitieve prijs met €0,90 per 100 kilo verhoogd.

Recordwinst verwacht
Voor het huidig boekjaar verwacht HZPC resultaten die gelijk liggen aan vorig jaar, voor zowel binnen als buiten Europa. HZPC Holding behaalde een lagere omzet, maar HZPC zelf verwacht een mogelijke recordomzet. De winst naar belasting valt naar verwachting fors hoger uit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden