Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelvoorraad oogst 2018 noteert dieptepunt

8 Maart 2019 - Kimberly Bakker

De aardappelvoorraad van oogst 2018 is flink lager dan vorig seizoen het geval was. Zo blijkt uit de voorraadinventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). Daarbij blijkt ook dat het aandeel vrije aardappelen fors lager is dan vorig seizoen in deze periode van het jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de voorraadinventarisatie van VTA blijkt dat in februari 30,3% van de oogst is afgeleverd, wat relatief gezien iets lager is dan vorig jaar in deze tijd het geval was. Het 5-jarig gemiddelde voor deze periode komt uit op 43,5%. De deelnemers in het noorden hebben circa 22% afgeleverd, waar dat in het zuiden ongeveer 34% is.

Wanneer we kijken naar de absolute tonnen, dan hebben de deelnemers minder afgeleverd dan vorig seizoen. Dit terwijl de absolute voorraad in opslag ook lager is dan vorig jaar (-18%). Opvallend is dat dit cijfer wel hoger is dan het 5-jarig gemiddelde (+7,3%).

Fors minder vrije aardappelen
Van de aardappelvoorraad in opslag is momenteel 61% verkocht. Dit cijfer lag vorig jaar op 53%, wat betekent dat het aandeel vrije aardappelen in opslag fors lager is dan vorig seizoen. Hier geldt eveneens dat dit wel vergelijkbaar is met het 5-jarig gemiddelde. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden