Shutterstock

Inside Aardappelen

Farm Frites streeft naar klimaatneutrale frites

20 Maart 2019 - Niels van der Boom - 4 reacties

Naast een patatje met, oorlog of speciaal, kun je wellicht in de toekomst ook een patatje CO2-neutraal bestellen. Fritesproducent Farm Frites gaat, samen met de provincie Zuid-Holland, HAS Hogeschool en Wageningen Universiteit (WUR), werken aan klimaatneutrale frites.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het initiatief 'Groene Cirkels' is in 2013 opgericht door de provincie Zuid-Holland, Heineken en de WUR. Middels deze aanpak wordt een complex probleem door verschillende partijen opgepakt; zo werkt Heineken aan een klimaatneutrale brouwerij en is er een project voor bodemdaling en kaas, waar zuivelfabriek De Graafstroom bij is betrokken. Farm Frites sluit nu aan voor de fritessector.

Gevolgen voor de boer
De bovenstaande partijen trachten gezamenlijk de broeikasgasuitstoot te reduceren en het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Ook voor de boer zijn er gevolgen. Zo moet de biodiversiteit bevorderd worden en moet er gewerkt worden aan een gezonde bodem.

Het doel van Farm Frites is om de CO2-emissie in hun fritesfabriek in het Zuid-Hollandse Oudenhoorn tot 0 terug te brengen, en een eerste stap is de loskoppeling van het aardgasnetwerk. Daarnaast is tevens de logistiek een belangrijk punt; zo worden veel aardappelen dagelijks aangevoerd met vrachtwagens. Dat zorgt niet alleen voor CO2-emissie, maar ook voor overlast bij omwonenden.

Fritesproducent Farm Frites zet zijn producten gedeeltelijk af via de haven op de Tweede Maasvlakte. Het gaat nu kijken of de transportbewegingen naar de havens ook verminderd kunnen worden.

Lokale aardappelteelt
De aardappelverwerker wil met lokale aardappeltelers werken, voor een betere teelt. De WUR zorgt voor de wetenschappelijke onderbouwing en HAS Hogeschool koppelt daarna onderzoek aan onderwijs. De provincie Zuid-Holland zorgt ten slotte voor het beleid. Sinds het najaar van 2018 wordt aan de plannen gewerkt, die 15 maart zijn ondertekend door de belanghebbenden.

Biodiversiteit en het sluiten van kringlopen worden genoemd als raakvlak voor de aardappelteler. Concreet houdt dit in: een gezonde bodem, een aangename plattelandsomgeving en vitale bedrijven. De afnemer wil zich garant stellen van een lokale aardappelvoorziening, waarvoor het diverse bedrijven in de regio steunt. Hoe groot die regio is, wordt overigens niet genoemd.

Om kwantiteit en kwaliteit te garanderen, is een gezonde bodem vereist, zo staat in het document. Dit betekent actief organische stof vastleggen, om bij te dragen aan klimaatpositieve landbouw, en het vergroten van de biodiversiteit op en rond percelen. Om dit alles te kunnen financieren, is een nieuw verdienmodel vereist.

Hogere prijs en betere risicoverdeling?
Het document meldt verder dat de convenantpartners zich inzetten voor nieuwe verdienmodellen, die zijn gericht op multifunctionele landbouw. Dit moet bijdragen aan een evenwichtige risico- en inkomensverdeling in de keten. Voorbeelden daarvan zijn dat agrarisch ondernemers beloond moeten worden voor ecosysteemdiensten, zoals het vastleggen van koolstof, waterberging of het leveren van biomassa en bodemenergie.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden