Agrifoto

Inside Aardappelen

Weuthen verstevigt grip op Duitse aardappelmarkt

1 April 2019 - Niels van der Boom

Aardappelspecialist Wilhelm Weuthen neemt alle aandelen over van BayWa, die het bedrijf heeft in Kartoffel-Centrum Bayern (KCB). In 1998 werd dit bedrijf middels een joint venture tussen de 2 opgericht. Agrogigant BayWa heeft aardappelen niet als core business en stoot het daarom af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wilhelm Weuthen is een belangrijke schakel in de aardappelindustrie in Europa en verzorgt de aan- en verkoop van tafel- en fritesaardappelen. Daarvoor doet het bedrijf zaken met fritesfabrieken, maar biedt het ook zelf contractteelt aan en heeft het een pool. Weuthen is eigendom van het agrarisch handelsbedrijf Raiffeissen Waren-Zentrale Rhein-Main (RWZ).

Hofleverancier van Aviko
BayWa en RWZ hebben in 1998 gezamenlijk het Kartoffel-Centrum Bayern (KCB) opgericht. Met de standplaats in 'Rain am Lech' is het bedrijf de hofleverancier van Aviko Deutschland, die in dezelfde Beierse plaats een fritesfabriek heeft. Jaarlijks wordt 300.000 ton via KCB verscheept. Naast fritesaardappelen, gaat het ook om tafelaardappelen en uien die voor vermarketing in Zuidoost-Europa worden klaargemaakt.

Volgens Christph Kempkes, de CEO van RWZ, verandert er niets voor de Beierse aardappeltelers en medewerkers. Bestaande afspraken worden gehanteerd. "Aardappelen zijn niet de kerntaak van BayWa", zo vult CEO Klaus Josef Lutz aan. "In RWZ hebben we een goede koper gevonden die de bestaande afspraken hanteert. Wel blijft BayWa machines voor de aardappelteelt verkopen."

De Duitse kartelwaakhond moet de deal nog wel goedkeuren. Volgens de meest recente concerncijfers (2017) was dochterbedrijf Weuthen goed voor een omzet van €339 miljoen. Dat is een daling van €19 miljoen met het jaar daarvoor. De aardappeltak van RWZ verhandelde en verwerkte toen 2 miljoen ton aardappelen. Met het volledig eigendom van KCB gaat dit volume naar 2,16 miljoen ton.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden