Agrifoto

Inside Aardappelen

NEPG: 'Aardappelareaal grootste in 10 jaar tijd'

2 April 2019 - Niels van der Boom

De Europese telersvereniging NEPG verwacht dat het areaal consumptieaardappelen in Noordwest-Europa dit jaar met 1% tot 2% toeneemt. Het betreft een voorzichtige schatting, want het poten van de hoofdoogst moet nog beginnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de cijfers van de North-Western European Potato Growers (NEPG) kwam het areaal over 2018 uit op 595.587 hectare. Middels een groei van maximaal 2% komt de verwachte oppervlakte voor teeltseizoen 2019 uit op 601.540 tot circa 607.500 hectare. Daarmee is de stijging vergelijkbaar, of iets hoger, dan afgelopen teeltseizoen.

Wat wordt de oogst?
De NEPG laat weten dat de gemiddelde hectareopbrengst voor de EU-5, inclusief het extreem lage jaar 2018, naar verwachting 48,1 ton bedraagt. Een groei van 2% levert theoretisch gezien 29,22 miljoen ton aardappelen op. Daarmee ligt het cijfer iets onder 2017, toen er 29,62 miljoen ton werd gerooid.

De gemiddelde hectareopbrengst kwam in 2017 echter uit op 50,2 ton. Als we met dat getal rekenen, inclusief de areaalstijging van 2%, dan komt de oogst van de EU-5 op een monsterachtig volume van 30,5 miljoen ton uit. Dat is eveneens de grootste oogst in 10 jaar tijd. De bodem (gemiddelde opbrengst van 2018) ligt dan theoretisch op 24,8 miljoen ton.

Meer groei dan krimp
De NEPG verwacht dat het areaal in 4 van de 5 landen van de EU-5 toe zal nemen. Het wordt niet gemeld, maar waarschijnlijk is Groot-Brittannië de daler in het geheel. België kromp in 2018 nipt, maar groeit volgens de organisatie nu dus weer.

De areaaltoename wordt vooral gevoed door de aardappelverwerkende industrie, die behoefte heeft aan meer product. Wanneer meer pootgoed voorhanden was, dan had dit hoogstwaarschijnlijk tot meer areaal geleid, zo schrijft NEPG. De maatsortering en kwaliteit van het uitgangsmateriaal blijven nog wel een onzeker onderwerp.

De vereniging plaatst overigens wel een kanttekening bij deze schatting, omdat het planten van de hoofdoogst nog moet beginnen. Alleen de primeuraardappelen en vroege rassen zitten in de grond. Als het lukt in april en begin mei te poten, dan is dat mooi op tijd. Daarbij zal water de beslissende factor zijn, niet het areaal. Als er dit voorjaar onvoldoende regen valt, dan start voor sommige landen voor het derde jaar op rij met watertekorten.

Voorzichtigheid bij contracten
Voor de laatste maanden van afzetseizoen 2018/2019 verwacht NEPG een stabiel prijsniveau. Het nieuwe seizoen start 'schoon', mede vanwege de huidige kleine voorraad. Met de ervaringen, aangaande de contracten, in het achterhoofd roept het op voorzichtig te zijn met het plaatsen van een handtekening.

Ondanks dat een verbod op de kiemremmer 'CIPC' in Europa (nog) niet definitief is, roept de organisatie de aardappelsector op zich hiervoor schrap te zetten. Meer dan 20 miljoen ton bewaaraardappelen wordt hierdoor beïnvloed.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden