Shutterstock

Inside Aardappelen

Frites duurder en daardoor minder populair

4 April 2019 - Niels van der Boom

Met fikse vertraging vertaalt het beeld op de aardappelmarkt zich langzaam door in de afzet van eindproductie. Europese aardappelverwerkers laten hun prijzen stijgen, waardoor de kopers afhaken. Met name buiten de Europese Unie bestellen afnemers daarom minder frites.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De 5 grootste fritesproducerende landen in de Europese Unie zagen hun afzet van frites en andere bevroren aardappelproducten over december iets dalen (-3%). Het is de tweede maand op rij dat dit gebeurt. Duitsland verloor 33% van de afzet, ten opzichte van 1 jaar eerder. Ook Nederland staat in de min.

Significant minnetje
De productie van België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Polen kwam in de laatste maand van 2018 gezamenlijk uit op ruim 400.000 ton, wat zo'n 50.000 ton minder is dan de maand daarvoor. In december ligt de verkoop traditioneel iets lager, maar ten opzichte van 1 jaar eerder is er alsnog een klein minnetje te bespeuren. Dit 'minnetje' is echter goed voor 35.000 ton product.

Over heel 2018 gezien staat de fritesexport nog steeds met 8% in de plus. De 5 grootste exportlanden in Europa deden gezamenlijk 5,4 miljoen ton. In de eerste helft van 2018 liep de exportmotor namelijk op hoge toeren, wegens een grote beschikbaarheid aan goedkope aardappelen. Ook is te zien dat de prijs langzaam blijft stijgen.

Prijsbarrière
Voor 1 ton diepgevroren frites wordt de barrière gesteld op €800 per ton. De Nederlandse fabrieken zitten daar ondertussen iets boven, net zoals Duitsland. De Franse prijzen liggen fors hoger, maar dit komt met name door de productkwaliteit. De Fransen zagen hun omzet daarentegen wel toenemen. België en Polen blijven prijsvechters in de markt, maar voor hoelang? Gemiddeld over alle 5 de landen schuurt de prijs nu tegen die €800 aan.

België blijft de onbetwiste 'patattenkampioen' in Europa. In 12 maanden tijd voerde het volgens Europese exportcijfers 2,5 miljoen ton bevroren aardappelproducten uit, wat een plus van dik 10% is met het jaar ervoor. Nederland bleef met 2 miljoen ton stabiel. Op 3 staat Frankrijk met een groei van 10%, goed voor 375.000 ton product. Polen is met 200.000 ton de kleinste speler, maar groeide wel weer stevig door.

Exportlanden nemen gas terug
Het is bijna zeker dat de gemiddelde verkoopprijs over januari boven de €800 gaat uitkomen. In december was het Verenigd Koninkrijk verreweg de grootste Europese afnemer; de import steeg zelfs 15%. Ook Spanje en Italië namen meer product af.

Buiten de Europese Unie is Saudi-Arabië de grootste klant. Veel andere grote bestemmingen kochten minder product. De export naar Brazilië halveerde vooral door de antidumpingmaatregelen, en de uitvoer naar China lag ruim 75% lager.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden