Shutterstock

Inside Aardappelen

Omwonenden presenteren eigen visie Farm Frites

12 April 2019 - Niels van der Boom

De toekomstplannen van Farm Frites voor het Zuid-Hollandse Oudenhoorn liggen gevoelig en daarom hebben omwonenden en betrokkenen een eigen visie gepresenteerd. De aanleg van de Patatweg en zonneakkers zorgt namelijk voor weerstand. De aardappelverwerker en het college van burgemeester en wethouders kunnen zich hier echter niet in vinden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gebiedsvisie 'Hellevoetsluis Zuid Oost', waarin ook de ontsluiting van Farm Frites en de zonneakkers zijn opgenomen, is woensdag 3 april volop besproken tijdens de commissievergadering in Hellevoetsluis. Er is zoveel belangstelling dat een vervolgoverleg vereist is. Tijdens de vergadering overhandigde Robert Hommen 'Het Alternatief', een alternatieve visie op de plannen die gemaakt is door de omwonenden. Hommen is voorzitter van de naturistencamping, die nabij de fabriek ligt, en werkte lange tijd aan de visie.

Vanuit de gemeente en het college van burgemeester en wethouders (B en W) kregen de omwonenden weinig bijval. Daarom ging een delegatie zelf in gesprek met de directie van Farm Frites over het alternatief en de gebiedsvisie. Beide belanghebbenden willen verschillende zaken uit de gebiedsvisie veranderen. "De gemeente en het college van B en W blijven echter hardnekkig hun gekozen koers varen", laat Hommen weten.

Waterweg
Fritesproducent Farm Frites wil de aardappelverwerking in Oudenhoorn, waar het voor familie De Bruijne allemaal is begonnen, graag uitbreiden. De fabriek is echter omsloten door Hellevoetsluis en Oudenhoorn. Aan de zuidkant ligt het Haringvliet en juist daarvoor ziet het alternatief plan mogelijkheden.

In plaats van wekelijks 900 vrachtwagens over de zogenoemde 'Patatweg' te laten rijden, stelt het alternatieve plan voor zoveel mogelijk per schip te vervoeren. Zo kunnen de aardappelen bijvoorbeeld middels de Moerdijk worden aangevoerd en kan het eindproduct naar opslaglocaties op de Maasvlakte verscheept worden. Het plan om de waterweg als route te gebruiken, is ook door Farm Frites besproken. Het past namelijk in het doel om de CO2-emissie te verlagen. 

Die visie slaat echter op de situatie in 2030 en niet op de huidige ambitie. "Vervoer per schip is inderdaad als een droombeeld beschreven voor de toekomst", zo legt Gijs Muilenburg, financieel directeur bij Farm Frites, uit. "Tijdens het project 'Groene Cirkel', waar Heineken aan meewerkt, bleek dit ook praktisch haalbaar. Een deel van het bier wordt middels elektrisch aangedreven schepen vervoerd en windmolens wekken de benodigde stroom op."

Haken en ogen
"Voor aardappelen is dat echter nog niet zo eenvoudig", vervolgt hij. "Om te beginnen is Haringvliet een Natura 2000-gebied. Je kunt daar dus geen terminal bouwen en infrastructuur aanleggen. Ook is de aanvoer van de aardappelen een grote uitdaging. Telers zijn verspreid en niet altijd in de nabijheid van een laadlocatie. Daarnaast is er de kwaliteit. De afvoer van eindproduct in vriescontainers is wat dat betreft realistischer. Daarmee kan het een deel van de logistiek op zich nemen in de verre toekomst. Zie die ideeën als een stip op de horizon."

Het aanleggen van een weg tussen de fabriek en provinciale weg ziet het bedrijf als enige praktische oplossing. Het huidig tracé loopt namelijk via een woonwijk en daar wil Farm Frites vanaf (omwille van de veiligheid en overlast). Muilenburg erkent dat de aanleg een impact heeft op de kleine groep betrokkenen. Hij doet er naar eigen zeggen alles aan om aan eisen tegemoet te komen en bezwaren aan te horen.

Zonneakkers
Een ander heikel punt is de aanleg van de diverse zonneakkers, zodat de fabriek grotendeels op groene stroom kan draaien. In 'Het Alternatief' is voorgesteld om zonnepanelen op het slibbassin van Farm Frites te leggen en de andere helft van het benodigd aantal panelen op de daken van de dorpsbewoners en boerenbedrijven te leggen. Dit vergt echter behoorlijk wat overleg en samenwerking met partijen. Dat kost tijd, waardoor er op korte termijn geen verduurzamingsstappen kunnen worden genomen.

Muilenburg zegt dat Farm Frites niet staat te springen om landbouwgrond vol te leggen met zonnepanelen. "Minister Eric Wiebes (van Economische Zaken en Klimaat) heeft uitgesproken dat wij niet langer gebruik mogen maken van Gronings gas. Dat vraagt om offers. Het leggen van 20 hectare zonnepanelen is voor ons het beste op de landbouwgrond te doen. Wil je een dergelijke oppervlakte op daken neerleggen, dan moet je met een grote groep partijen in zee. Een deel van de naburige boeren is misschien geïnteresseerd, maar zij willen dan ook zelf een deel van de opgewekte stroom gebruiken. Dat wordt complex."

Duurzame energie
De financieel directeur vindt het idee van betrokkenen niet ondenkbaar, maar wederom is het niets voor de korte termijn. "We willen in een hoog tempo verduurzamen. Dit wordt vanuit de politiek en via provinciaal en gemeentelijk niveau doorgegeven. Zeker onze grote afnemers, zoals de fastfoodketens, vragen hierom. Verduurzamen kan alleen echter wanneer je het in de hele aardappelsector doorvoert. De teler krijgt hier ook mee te maken. Dat kan overigens zeker positief werken."

Woensdag 10 april werd opnieuw vergaderd over de zaak en donderdag 18 april buigt de gemeenteraad zich over de plannen in het gebied. Farm Frites en Muilenburg blijven positief: "Op 18 april wordt de gebiedsvisie besproken. Er worden dan vast nog zaken aangepast om de overlast tot een minimum te beperken. We blijven voortdurend in gesprek met de betrokkenen om een goede buur te zijn. Veel medewerkers wonen in de nabije omgeving en de meesten zijn positief. Je hoort een kleine groep die fel weerwoord geeft en wij erkennen hun standpunten. Farm Frites is hier geworteld. Er is veel geïnvesteerd in de fabriek en dus is verplaatsen geen optie. Dat zou waanzinnig veel geld gaan kosten."

Verder verloop
Het bedrijf denkt overigens ook dat de 'Patatweg' niet op de korte termijn gerealiseerd kan worden. Het heeft meer haast met de zonnepanelen, en Farm Frites hoopt dan ook dat de gemeenteraad akkoord kan gaan met de plannen en vervolgens in september een vergunning verleent. Het kan dan meedingen in de SDE-subsidieronde die in oktober start.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden