Shutterstock

Inside Aardappelen

Canadese schuren leeg voor einde seizoen

13 Mei 2019 - Niels van der Boom

De aardappelvoorraad in Canada ligt op het moment 17% lager dan 1 jaar eerder. Daarbij moet voornamelijk de verwerkende industrie schrapen om aan voldoende aardappelen te komen. De bewaarschuren zijn leeg voordat het nieuwe seizoen zich aandient.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het Canadese departement 'Agriculture and Agri-Food Canada' (AAFC), wat een onderdeel is van het Canadese ministerie van Landbouw, hadden de aardappeltelers woensdag 1 mei 1,4 miljoen ton aardappelen in voorraad (28,51 miljoen cwt). Dit is krap 300.000 ton minder dan 1 jaar eerder (-17%). Wordt er alleen naar de fritesaardappelen gekeken, dan ligt de voorraad 13% lager.

Veel verwerkt
Het niveau in voorraad ligt in alle provincies lager, al verschilt dat wel van 10% tot 35%. De afnemers hebben over april 590.000 ton weggewerkt, wat ruim 7% meer is dan 1 jaar eerder het geval was. De aardappelindustrie is daarmee weer opgeveerd, nadat er in maart flink minder aardappelen werden afgenomen.

Het segment tafelaardappelen nam wel iets meer product af. De krappe voorraad heeft vooral gevolgen voor de verwerkende industrie, want die wordt daardoor enigszins ingesnoerd. Ten opzichte van 2018 ging er 4% minder product naar de fabrieken. Het is voor fabrieken onmogelijk om het huidige tempo vast te houden tot aan de nieuwe oogst. De insiders schatten in dat alle aardappelen aan het einde van deze maand zijn verwerkt.

Aardappelen op wereldreis
Op 'aardappeleiland' Prince Edward Island werden meer aardappelen tot frites en ander product verwerkt. Daarentegen ligt het cijfer van 70.000 ton voor de verwerkende industrie lager dan het meerjarig gemiddelde. De hogere cijfers voor de productafname in bewaarplaatsen zijn te wijten aan bewaarverliezen, als gevolg van de productkwaliteit (na een extreem natte herfst).

Om de aardappelindustrie op het eiland draaiende te houden, wordt er zelfs product aangevoerd vanuit Idaho. Dat is een afstand van dik 5.000 kilometer. Ter vergelijking: de afstand tussen Lelystad en Moskou is 2.400 kilometer. Ook in Ontario en Manitoba hebben de fabrieken over april op volle toeren gedraaid en zijn veel aardappelen afgehaald bij telers. De huidige voorraad is de laagste in 10 jaar tijd.

Zuinig omgaan
In Alberta geldt het omgekeerde. Daar ligt de voorraad hoger en werd dan ook minder verwerkt. Er zijn namelijk vooral aardappelen, die de eigen fabrieken niet hebben verwerkt, geëxporteerd richting andere provincies. Ook lagen verwerkers soms stil voor onderhoud. Met de huidige voorraad en verwerking kan deze provincie het tot het nieuwe seizoen uithouden, mits er niet fors meer geëxporteerd gaat worden.

De resterende maanden van het oude seizoen (tot en met 31 augustus) vergen een nauwgezette planning van verwerkers. Waar mogelijk worden aardappelen geïmporteerd uit de Verenigde Staten. Ook wordt geschoven tussen de provincies om de lijnen bezet te houden, al draaien die wel op een lager tempo. Met name in de provincies New Brunswick en Quebec wordt verwacht dat de fabrieken stil komen te vallen voordat er nieuwe aardappelen beschikbaar zijn.

Areaalverhoging
Na een natte herfst, waarbij de winter soms vroeg inviel, ligt de voorraad laag. Voor oogstjaar 2019 is het poten nog in volle gang, met name in het oosten van Canada. Dat is ook nodig, want de Canadese fritesfabrieken bouwen capaciteit bij en hebben aardappelen nodig. Insiders schatten in dat het areaal met 4% stijgt tot 147.000 hectare. Dit houdt een stijging in van 5.600 hectare.

Canadese verwerkers (zoals McCain, Simplot en Cavendish Foods) hebben allemaal hun contractvolumes voor 2019/2020 verhoogd en prijsstijgingen doorgevoerd. Hierdoor neemt het areaal toe, al is er niet overal groei mogelijk. Vooral op Prince Edward Island zitten de bouwplannen aan hun toegestane areaal. Het groeiseizoen is grillig van start gegaan. Zo is het in Ontario zeer nat en koud, terwijl het in Alberta flink droog is. Aangezien de aardappelen louter onder beregening worden geteeld, is dat voor dit gewas niet direct een issue.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden