Shutterstock

Inside Aardappelen

Stijging aardappelprijs zet door

24 Mei 2019

De aardappelverwerkers melden zich opnieuw erg voorzichtig op de aardappelmarkt. Afgelopen week werd ook al duidelijk dat de vraag vanuit de export- en de tafelaardappelmarkt is toegenomen. Echter, de verwerkers waren toen niet bereid om dieper in de buidel te tasten en blijven €30 als een maximale prijs communiceren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Inmiddels is dit sentiment gebroken en betalen een aantal verwerkers al duidelijk meer voor de gewilde rassen. Bij de fritesverwerkers is rekenen momenteel dan ook het belangrijkste vak. Het komt immers nauwkeurig om te bepalen of/hoe ze het einde van het seizoen halen. De rekensom bestaat uit de volgende ingrediënten: de aardappelpositie, de fritesvoorraad, het onderhoud en de stilstand en de beschikbaarheid van vroege aardappelen.

Lage voorraad
Traditioneel gezien houden de verwerkers de fritesvoorraad altijd zo laag mogelijk in dure jaren, om zodoende leeg het nieuwe seizoen in te gaan. Verwerkers willen immers niet met overschotten van dure frites zitten. Dit is ook dit jaar het geval. Bij de meeste verwerkers is het onderhoud en de stilstand ondertussen gepland, en zal de aanvoer van de oude en nieuwe aardappelen daaromheen geregeld worden. Nu het koude voorjaar toch voor vertraging lijkt te zorgen, zullen een aantal verwerkers 1 week extra oude aardappelen nodig hebben om de planning aan te houden.

Daarmee ontstaat er hernieuwde vraag op de markt. Voorzichtig opereren is het credo. Door de beperkte hoeveelheid vrije aardappelen is de markt namelijk uiterst gevoelig. Bij extra vraag kan de markt zomaar €5 stijgen. Daarnaast is er zeker een mogelijkheid dat de laatste vrije aardappelen voor prijzen rond de €35 verkocht worden.

Export loopt goed door
De angst dat de aardappelmarkt op het eind op een hoop gaat, is vrijwel nergens meer te bespeuren onder de marktdeelnemers. De markt ligt nu tussen de €31 en €33 voor fritesgeschikte aardappelen, eindbestemming Nederlandse/Belgische industrie.

De export blijft ondertussen ook goed zijn deuntje meeblazen, vooral de tafelaardappelen gaan momenteel voor recordprijzen over de toonbank. In de streek rond Champagne (Frankrijk) zijn nog enkele vrije aardappelen te koop en deze worden voor prijzen tussen de €55 en €60 verkocht.

Prijs boven de €32?
De termijnmarkt voor het junicontract van 2019 lijkt af te stevenen op een afwikkelprijs die weleens boven de €32 kan liggen. Belgapom noteerde vrijdag 24 mei onveranderd, maar dat lijkt komende weken onhoudbaar. Er wordt dan ook rekening gehouden met een stijging van deze notering. Nederland en Duitsland hebben deze stijging al laten zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden