Shutterstock

Inside Aardappelen

Hoe groeien de aardappelen in Europa?

29 Mei 2019 - Anne Jan Doorn

In Oost-Europa is in de belangrijke productiegebieden in mei flink wat neerslag gevallen. Hier hebben met name Duitsland, Frankrijk en Polen van geprofiteerd. In sommige gevallen viel zelfs te veel neerslag. Hoe is de situatie in Europa?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kijkende naar Oost-Europa, dan wordt duidelijk dat het in Oost-Polen de laatste weken zoveel geregend heeft dat er schade is ontstaan. Daarbij is ook in het zuiden van Polen behoorlijk wat neerslag gevallen, wat maakt dat er water tussen de ruggen staat. Door de overvloedige neerslag zijn in sommige gebieden tevens overstromingen ontstaan.

In het noorden van Polen is de neerslag sterk wisselend per gebied, al is duidelijk dat het koud is voor de tijd van het jaar. Hoewel de ontwikkeling van de aardappelen in Polen in eerste instantie vertraagd werd door kou en droogte, worden de eerste vroege aardappelen nu toch gerooid. Dit gaat echter niet om grote hoeveelheden. De verwachting is wel dat het aanbod vanaf dit weekend sterk zal toenemen.

Duitsland profiteert
Voor Frankrijk, België en Duitsland is de neerslag op het juiste moment gekomen. Met name Duitsland heeft kunnen profiteren van de neerslag. Vorige week viel in verschillende regio's (waaronder Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg en Hessen) minimaal 50 millimeter. Ook voor België heeft de recente neerslag ervoor gezorgd dat het waterniveau weer wat aangevuld is. De verwachting is dat de eerste vroege aardappelen medio juli geoogst worden.

Ook in Frankrijk is eind mei neerslag gevallen, al gaat het hier over het algemeen wel om fors kleinere hoeveelheden dan in Nederland. Er wordt door insiders dan ook gemeld dat er nog meer neerslag nodig is in Frankrijk.

Neerslag maakt veel goed
In de EU-5 hebben droogte en koude weersomstandigheden de opkomst van de aardappelen vertraagd, maar de neerslag van de laatste 2 weken maakt wel veel goed. Hoewel er de komende 2 weken in de meeste EU-5-landen neerslag wordt verwacht, blijft droogte een rol spelen. Overigens wordt ook verwacht dat het in de komende 2 weken minder zal regenen dan normaal is in deze periode.

Aan de overkant van het Kanaal is ook wat neerslag gevallen, al speelt de droogte ook daar een rol. Meerdere telers berichten dat ze al beregenen. Daarbij moet ook worden meegenomen dat het hier de komende tijd niet veel warmer wordt, zoals op het vasteland van Europa wel het geval is. Over het algemeen staan de gewassen er wel goed bij, zo bericht AHDB.

Hitte verwacht
De warmere dagen die voor het komende weekend voorspeld zijn, zullen goed zijn voor de aardappelplanten. Zowel in Nederland, België, Frankrijk als Duitsland wordt een hogere temperatuur verwacht: 25 tot 30 graden Celsius gemeld. Dit is buiten Europa niet het geval, want PotatoPro meldt dat akkerbouwers op Prince Edward Island (Canada) hun land niet op kunnen, wegens de natte en koude weersomstandigheden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden