Shutterstock

Inside Aardappelen

Britse aardappelteler start uit niets in het groot

5 Juni 2019 - Niels van der Boom

Het ontbreekt de Britse ondernemer James Peck niet aan ambitie. Naast 3.400 hectare graan en suikerbieten, startte hij in dit voorjaar met het poten van zijn eigen aardappelen. Een rupstrekker van 600 pk, in combinatie met een 8-rijïge pootmachine, klaarde de klus. Zijn filosofie uit de graanteelt, wordt nu ook bij de aardappelen toegepast.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

PX Farms uit het Engelse graafschap Cambridge beboert ieder jaar ruim 3.400 hectare en de belangrijkste teelten zijn tarwe, gerst en suikerbieten. PX Farms beboert hoofdzakelijk grond voor derden, zoals in het Verenigd Koninkrijk zeer gebruikelijk is. In 2018 werd op kleine schaal gestart met de aardappelteelt. Dit jaar investeert het bedrijf daar flink in. Het doel is om op korte termijn op te schalen naar 400 hectare, zo schrijft Farmers Weekly.

Rijpadenteelt
In de graanteelt past PX Farms een rijpadensysteem toe voor de volledige teelt: Controlled Traffic Farming (CTF). Het akkerbouwbedrijf meldt dat dit een meeropbrengst van 18% oplevert, in vergelijking tot 'random' werken. Er wordt op het bedrijf 12 meter breed bewerkt, gezaaid en geoogst. Het spuiten gaat met machines van ongeveer 36 meter breed. Ook zijn er 2 Challenger-rupstrekkers van 600 pk en 2 Fendt-trekkers van 390 pk aanwezig.

Om in de aardappelteelt ook met rijpaden aan de gang te kunnen, was echter wel een nieuwe werkwijze nodig. In plaats van de traditionele teelt op bedden van 90 centimeter, koos Peck voor het '75 centimeter-systeem' van het Europese vasteland. In Nederland werd de jong gebruikte 8-rijïge pootmachine van Grimme, met werktuigbesturing van Trimble gekocht. In 1 werkgang wordt zo een knolbehandeling uitgevoerd, granulaat gestrooid en ook de rug opbouw gedaan.

Forse grondbewerking
Voor de grondbewerking en het poten van de aardappelen wordt gewerkt met paden op 6 meter. Het land hier is vrij van stenen, een zeldzaamheid in het land. De grondbewerking is behoorlijk intensief. De stoppel wordt eerst diep bewerkt met een zware cultivator of diepwoeler van Horsch Terrano. Vervolgens komt er een hakenfrees. Tegelijk met het poten wordt de grond ook nog klaargelegd door een rotorkopeg.

Als gevolg van het fijne zaaibed kan er, na diverse aanpassingen, ook op zware grond direct een rug worden opgebouwd. De rijsnelheid bedraagt 5 tot 9 kilometer per uur, waarbij 30 hectare per dag wordt gepoot. Voor de grotere percelen is een bunker van 6 ton aan de kleine kant. Het bedrijf zoekt nog een manier om snel te kunnen vullen, waarschijnlijk gebeurt dat straks met een overlaadwagen. Door verschillende sporenwissers te monteren, kan met de huidige veldspuiten van 36 meter worden gewerkt op brede banden. De veldspuit van Horsch heeft namelijk een vaste spoorbreedte van 1,80 meter.

Rooien op rijpaden
Het bedrijf rooide afgelopen jaar met 2-rijïge bunkerrooiers van Grimme. Dat wordt dit jaar echter een 4-rijïge bunkerrooier, om zo ook weer op de vaste paden te kunnen werken. De aardappelen worden via een speciale overlaadwagen in de vrachtwagens gelost. Daarvan heeft het bedrijf er al 12 in dienst. Dit voorjaar is 120 hectare gepoot door de combinatie, die voor volgend seizoen nog wordt gemodificeerd.

Peck hoopt echter snel te kunnen groeien naar 400 hectare aardappelen. Hij werkt daarom met 2 bedrijven samen voor de aardappelteelt, waarvan er 1 ook nieuw met de teelt start. Zowel tafel- als fritesaardappelen worden geteeld voor de Britse AKP Group.

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden