Shutterstock

Inside Aardappelen

Fysieke aardappelmarkt voelt rustiger aan

14 Juni 2019

Alle handelaren en verwerkers op de aardappelmarkt snakken naar het einde van het seizoen. Het is voor velen een (kort) en moeizaam seizoen geweest. Het verwachte heftige slotakkoord lijkt er echter niet te komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er vindt bijna geen vrije handel meer plaats. De Nederlandse verwerkers van aardappelen werken hun ontvangstverplichtingen af en betalen voor de meeleverkilo's tussen de €30 en €32. Daarbij wordt er momenteel veel geklaagd over de bakkwaliteit. Dit is overigens iets wat telers hadden zien aankomen, gezien het bijzondere groeiseizoen en het feit dat er daarmee veel fysiologische oudere aardappelen zijn.

Overgangsperiode
Nederlandse aardappelverwerkers richten hun vizier nu op de overgang omtrent week 28 en 30. De Belgische verwerkers zinnen zelfs op een nog vroegere overgang. Deze week werd in België nog handel gedaan op €31 (franco fabriek), maar momenteel is weinig koopinteresse. De verwerkers lijken iets rustiger op hun stoel te zien, onder andere door de goede ontwikkeling van de vroege aardappelrassen. 

In België en Duitsland is voldoende neerslag gevallen en de telers zeggen dat de groei er goed in zit. Daarbij is het areaal vroege aardappelen met name in België flink toegenomen, omdat telers wilden inspringen op het verwachte tekort vanuit het afgelopen seizoen.

Vervroegd onderhoud
Een andere strategie die gedeeltelijk door aardappelverwerkers toegepast wordt, is het plegen van vervoegd onderhoud en het leveren van frites uit de vriesvoorraad. Verwerkers willen namelijk met een zo laag mogelijke fritesvoorraad het nieuwe seizoen in, omdat dure frites in de koeling niet wenselijk is voor de balans.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden