Agrifoto

Inside Aardappelen

Situatie in aardappelen staat op scherp

17 Juni 2019 - Niels van der Boom

De uitbraak van haarden met phytophthora in delen van het land en een ongekend hoge virusdruk zetten de situatie in de aardappelgewassen op scherp. Onder andere in de provincies Drenthe, Overijssel, Flevoland en Limburg is melding gedaan van de gevreesde aardappelziekte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Adviesbureau Delphy maakte vrijdag 14 juni melding van de vondst van phytophthora op verschillende plekken in Drenthe en Overijssel. Ook het Limburgse Agrea geeft nu een waarschuwing af. Door een combinatie van vocht en hoge temperaturen zijn de omstandigheden voor de uitbreiding van de ziekte nu ideaal.

Biopercelen aangetast
Ook in Flevoland zijn er aardappelpercelen met phytophthora gevonden. Dat is bevestigd door Chris Boone, de vestigingsdirecteur van Heyboer in Biddinghuizen: "Op diverse plaatsen in Flevoland vinden we aangetaste blaadjes. De aantasting valt echter erg mee. Vooral in pootgoedpercelen wordt wat aangetroffen, omdat de telers hier aan het selecteren zijn en het gewas dus grondig bekijken."

Volgens Boone zitten aardappeltelers bovenop de situatie. Dat betekent niet uitlopen in het spuitschema. "De aardappelen groeien dicht. Krijg je phytophthora onderin het gewas, en een nieuwe bladetage bovenop, dan kan dit het gehele seizoen blijven sluimeren in je gewas. Dat voorkom je door nu te handelen. Ook in sommige biologische rassen vinden we wat aantasting, met name in de niet-resistente oudere rassen. Echter, met de huidige combinatie van vocht en warmte kun je waarschijnlijk overal in Nederland wel een aangetast blaadje vinden."

Een ander punt van zorg voor aardappeltelers is de zeer hoge luizendruk. Keuringsdienst NAK is in week 24 gestart met de monitoring van de luizendruk, waarvoor in heel Nederland vangbakken zijn geplaatst. Op dit moment zijn er al zeer veel virusoverbrengende luizen aanwezig, zo zegt het.

Extreem hoge luizendruk
In het Drentse Witteveen werd een geaccumuleerde vectorendruk van 110 aangetroffen, waar dat vorig jaar 50 was. "De situatie in andere delen van Nederland is vergelijkbaar", zo meldt de NAK. Sommige adviesbedrijven (zoals Profytodsd) monitoren zelf ook de vectorendruk van bladluizen. Zij doen dat sinds eind mei. Ook in de vangbakken van dit bedrijf is de druk hoog, met als uitschieter de locatie in Biddinghuizen. Daar kwam de vectorendruk eind vorige week uit op 90.

Dat beaamt ook Heyboer, die daar is gevestigd en de druk ook monitort. "Iedereen is alert op de hoge luizendruk. Ook consumptieaardappeltelers spuiten nu al tegen bladluizen en coloradokevers om de druk laag te houden."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden