Shutterstock

Inside Aardappelen

Hoe PAT-Index de vrije teler op het verkeerde been zet

20 Juni 2019

Met het naderen van het einde van het aardappelseizoen, zijn het altijd spannende tijden voor de langbewaarders. Zal het lange bewaren beloond worden, of had beter af land geleverd kunnen worden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn niet veel vrije telers meer te vinden die lang bewaren (zonder een afspraak voor afname door een verwerker). Degene die je wel tegenkomt, probeert stand te houden in een markt die gedomineerd wordt door de vastprijscontracten en een beperkt aantal kopers.

Spannend tot het einde
Zeker dit jaar is het spannend tot het einde. De recordlage opbrengst en hoge prijzen geven de hooggespannen verwachting weer. Met nog 3 tot 4 weken te gaan in seizoen 2018/2019, lijken de kaarten inmiddels opnieuw geschud.

Sinds vorige week hebben de Belgische en Nederlandse verwerkers hun zaken voor 99,99% rond en wachten vol vertrouwen de overgang naar de eerste vroege aardappelen af. Een aantal verwerkers zal vanaf volgende week aardappelen uit Bordeaux verwerken om daarna over te gaan naar aardappelen van het ras Première uit Duitsland en België.

Groei in vroege areaal
Ondanks het vermeende pootgoedgebrek, lijkt het vroege areaal vooral in België enorm gegroeid. Ondanks het koude voorjaar lijken deze de groei onder de ideale omstandigheden goed te pakken te hebben  De handel die nu plaatsvindt, zijn dan ook met name meeleverkilo's en aardappelen waarover al afspraken gemaakt zijn.

De aardappelverwerkers melden geen vrije aardappelen te willen kopen en houden zich afzijdig van de telers die vrije aardappelen hebben. Als we naar transacties op het Platform Aardappel Transacties (PAT) kijken, dan wordt er nog steeds voor prijzen tussen de €30 en €31 gehandeld.

Levering Ras Prijs per 100 kilo Transactie-afsluitdatum
Direct Markies €31,00 18 juni 2019
Direct Agria €31,00 17 juni 2019
Direct Agria €31,00 13 juni 2019
Direct Fontane €30,00 13 juni 2019
Direct Agria €31,00 13 juni 2019

Geen vraag
Echter, vraag naar vrije aardappelen is er niet. De telers die proberen om hun aardappelen te verkopen, komen momenteel van een koude kermis thuis. Ook voor prijzen die €5 lager liggen dan de PAT-transacties, zijn er op dit moment geen kopers te vinden. Een bijzondere situatie in een bijzonder seizoen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden