Shutterstock

Inside Aardappelen

Zomerrally op aardappeltermijnmarkt

21 Juni 2019 - 8 reacties

Handelsweek 24 was een week van uitersten. Terwijl de markt aan het begin van de week compleet in mineur was vanwege het groeizame weer en de gevallen neerslag, draaide de markt donderdag 20 juni 180 graden. Vrijdag 21 juni was zelfs sprake van een rally op de aardappeltermijnmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het bovenstaande geeft nog maar eens aan hoe cruciaal deze weken zijn in het bepalen van de richting voor de rest van het seizoen. De weken 25 tot en met 27 zijn bepalend voor de richting en worden vooral gestuurd door de weerberichten en daaropvolgende groeiomstandigheden.

Koude start
De start van het seizoen was wellicht wat te koud, maar afgelopen weken was er duidelijk sprake van een groeizaam weertype. Over het algemeen ontwikkelen de aardappelgewassen zich goed na de neerslag van de afgelopen weken. Op de meeste aardappelpercelen in de belangrijkste Europese aardappelgebieden is dan ook voldoende gevallen.

In Engeland is sprake van enige waterschade, maar in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn de groeiomstandigheden prima te noemen. Polen en de rest van Oost-Europa hebben naar verluidt wel water nodig, want daar spreekt men nog van aanhoudende droogte.

Droogte
Het keerpunt op de termijnmarkt werd veroorzaakt door een droger en vooral heet weerbericht. Het wordt komend week verzengend heet, en er lijken in de komende 14 dagen geen grote hoeveelheden water te vallen. Daarbij kan hittestress groeivertraging veroorzaken. Ook de ervaring van vorig jaar zorgt voor nervositeit op de markt. Daarnaast klagen veel telers over weinig vocht in de grond. Dit maakt ook dat komende week weleens de scheidsrechter kan worden voor de rest van het seizoen. Zetten de hitte en droogte door, of wordt dit afgewisseld met neerslag?

Uit de analyse van diverse weerbeelden blijkt dat dit seizoen enorm veel lijkt op de jaren 1994, 1995 en 2016. Waar de bal (aardappel) uiteindelijk heen rolt (qua prijsvorming), is nog een lastig verhaal. De toename in het areaal van de EU-5 en de neerslag in de eerste helft van juni zorgen niet voor een bijzonder positief uitgangspunt. De markt staat qua verwachting inmiddels met 2-0 achter. Echter, om op 2-2 of 2-3 te komen, is een 'echt' droge periode vereist. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden