Shutterstock

Inside Aardappelen

Franse fritessector verhoogt productie tóch

25 Juni 2019 - Niels van der Boom

De fritessector in Frankrijk weet in een jaar van schaarste, toch nog groeicijfers neer te zetten. Waar Nederlandse verwerkers over mei flink teruglopen, weten de Fransen toch een plusje te boeken. Dat blijkt uit cijfers van de sector zelf. Hoe hebben de fabrieken dat voor elkaar gekregen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Belgische aardappelindustrie gebruikt Noord-Frankrijk als achtertuin voor hun eigen grondstofvoorziening. Toch blijft er meer dan voldoende grondstof over voor de eigen aardappelverwerking, zo tonen cijfers van brancheorganisatie GIPT aan. Andersom is er maar weinig geïmporteerd vanuit België.

Meer gecontracteerde tonnen
Tussen mei 2018 en mei 2019 verwerkte de Franse aardappelsector 1,14 miljoen ton aardappelen. Dat is meer dan de 1,116 miljoen ton in seizoen 2017/2018. Het gaat om een plus van 24.000 ton. Dit komt vooral doordat Franse fritesproducenten afgelopen seizoen meer aardappelen hebben gecontracteerd. Het areaal steeg met 5.000 hectare (3,6%).

Het verwerkte volume aardappelen op contract groeide met 15% naar 866.000 ton. Daarbij werden vooral in eigen land meer vrije aardappelen ingekocht. Het gaat om een stijging van 70%, ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging is goed voor 143.000 ton. Daarnaast werd circa 131.000 ton geïmporteerd (-30%).

Langere pauze
Het aanbod van oude oogst is inmiddels bijna opgedroogd. De fabrieken hebben momenteel ook geen interesse om de partijen aan te kopen, wat dalende prijzen tot gevolg heeft. Alleen de restjes overkilo’s worden vrij aangekocht. De fabrieken proberen de periode tot de nieuwe oogst nu te overbruggen met een lange periode voor onderhoud en vakantie. Er zijn voldoende gecontracteerde kilo’s om de laatste weken van het seizoen uit te zitten.

Volgens de laatste schatting van telersorganisatie UNPT neemt het areaal dit jaar met 2,1% toe. Goed voor een plus van dik 3.000 hectare. Wederom stijgt de oppervlakte contractaardappelen voor de Belgische en Franse aardappelindustrie in Noord-Frankrijk. Ongeveer 75% van de uitbreiding zit in de 2 noordelijke departementen. Hier is het echter zeer droog, met beregeningsrestricties en verboden tot gevolg. Voor wat betreft oogst 2019 kan dus nog van alles gebeuren.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden