Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappeltermijnmarkt een echte achtbaan

27 Juni 2019

Dat de aardappelmarkt nerveus is, werd donderdag 27 juni nog eens bevestigd door de dagfluctuatie. 's Ochtends opende de aardappeltermijnmarkt op €..., waarbij duidelijk meer aanbod dan vraag was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De basisgegevens van de aardappelmarkt zijn niet anders dan in eerdere dagen. Toch blijven de kopers boven de €18 zeer afwachtend. 'Eerst zien, dan geloven' lijkt het credo. De weersverwachtingen zijn leidend voor de prijsvorming. Dit maakt dat de komende week week de scherprechter kan worden.

Mocht het weer omslaan naar een wisselvallig weertype, dan is de daling waarschijnlijk fors. De aardappeltermijnmarkt kreeg daar donderdag een voorproefje van. Na een weifelende start, kwam het aanbod los en gaven kopers geen thuis. Daarmee zakte de termijnmarkt in 'no time' tot €15,30. Pas op dat niveau ontstond weer vraag, mede ingegeven door het feit dat deze koers dicht bij het contractniveau ligt. De omzet was voor de derde dag op rij fors (493 contracten).

De termijnmarkt liet donderdag 27 juni een fikse daling zien.

Zekerheid over het weer
De kopers willen eerst zekerheid over het wel of niet aanhouden van een droge periode. Daarbij is ook de temperatuur bepalend voor de groei van de gewassen. In Nederland waait dezer dagen letterlijk een frisse wind, maar de temperatuur loopt in het weekend weer op. Na het weekend lijkt koeler weer de overhand te krijgen.

In andere delen van Europa is de situatie iets anders. Frankrijk, Duitsland en Polen gaan gebukt onder extreem hoge temperaturen. Volgende week wordt duidelijk welke richting de aardappelprijs kiest, ingegeven door het weerbeeld en de groeiomstandigheden.

Niet overal in Europa wordt het koeler.
Duitsland gaat gebukt onder extreem hoge temperaturen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden