Agrifoto

Inside Aardappelen

Handel in pootgoedrassen in stilte gehuld

7 Juli 2019

Nadat de aangifte van de pootgoedarealen voor oogst 2019 bekend zijn gemaakt, is de handel in vrije pootgoedrassen in stilte gehuld. Bintje, dat jarenlang een van de grootste vrije rassen was, telt hierin slechts nauwelijks mee.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een areaal van 420 hectare is Bintje van ondergeschikt belang. In de praktijk betekent dit dat de handel in de nieuwe oogst nog op gang moet komen. Kopers van Bintje lijken na afgelopen jaar geen haast te hebben, want de verhalen over tekorten werden geen werkelijkheid. Her en der wordt sporadisch wat geïnformeerd naar Bintje, maar tot zaken komt het niet. De indicatie van Bintje A 28/35 en 35/45 is al vanaf de start (week 17) onveranderd met een rustige stemming.

Rustige markt
Voor de vrije exportrassen is tevens het verhaal dat het rustig is, maar de reden daarvoor is wel anders. Vorig jaar hebben telers ondervonden dat bijvoorbeeld Spunta met een telersprijs van €40 geen breekpunt heeft kunnen opleveren. Het laat zich raden dat telers €40 op dit moment als stip op de horizon hebben gezet. De tijd moet uitwijzen of die €40 ook te hoog gegrepen is.

De zorgen over een moeizaam selectiejaar lijken volgens de laatste cijfers van de NAK onnodig. Hoewel in de tweede selectieronde een iets hogere verlaging zichtbaar is, ligt het totale verlagingpercentage op slechts 40%. Bij de afkeuringen is het huidige percentage 0,7%, waar dat vorig jaar 1,5% was en in 2017 zo'n 0,5%.

Dit artikel is een onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Akkerbouw Pro, waarin ook aandacht is voor de granenmarkt, uienmarkt en mestmarkt. Klik hier om het Trendrapport terug te lezen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden