Shutterstock

Inside Aardappelen

Hoe groeien de aardappelen in Amerika?

23 Juli 2019 - Niels van der Boom

Het USDA heeft voorlopige cijfers bekend gemaakt over het aardappelareaal in de Verenigde Staten. Hieruit blijkt dat vooral het aandeel vroege aardappelen toeneemt. De hoofdoogst voor fritesverwerking blijft stabiel, al doet de opbrengst dat niet als gevolg van het weer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het USDA raamt het areaal consumptieaardappelen in de Verenigde Staten dit jaar op 967.500 acre. Omgerekend komt dat neer op dik 390.000 hectare. Daarmee is de totale oppervlakte nagenoeg gelijk aan oogstjaar 2018. Wel is het areaal kleiner dan in de jaren daarvoor.

Kleintjes groeien
De aardappelteelt wordt gedomineerd door 2 staten: Idaho en Washington. Samen zijn ze goed voor bijna 195.000 hectare, oftewel 50% van de totale oppervlakte. Het ministerie verwacht dat het areaal hier ongewijzigd blijft. Procentueel zit de grootste groei in Texas, waar het areaal met bijna 40% toeneemt tot 8.000 hectare. Daarmee is Texas wel één van de kleinste aardappeltelende staten. Florida noteert 15% groei, maar is eveneens een kleine speler. Grootste daler is Minnesota met 7% tot 16.500 hectare, maar deze straat speelt in de aardappelen eveneens een bescheiden rol.

In de zonnige zuidelijke staten groeit het aardappelareaal, doordat volgens het USDA meer vroege aardappelen worden geteeld. Analisten zetten echter vraagtekens bij de cijfers, die doorgaans niet 100% betrouwbaar zijn te noemen. Vooral omdat gedetailleerde informatie per ras nog ontbreekt. De rasdata die wel beschikbaar zijn, toont dat het areaal Russet licht daalt (-4.000 hectare) en vooral geelvlezige aardappelen in omvang uitbreiden.

Groei chipsaardappelen
De Texaanse groei van 2.200 hectare komt door uitbreiding van het areaal chipsaardappelen. Telers zijn er inmiddels gestart met het rooien van tafelaardappelen. In Californië is meer uitgeplant doordat water beter beschikbaar is voor beregening. Ook hier stijgt het areaal chipsaardappelen. Door later poten, vorstschade en zware regenval liggen de huidige opbrengsten 20% lager dan gemiddeld. Dit geldt echter niet voor alle teeltgebieden in de staat.

In Indaho verwachten insiders een lichte areaaldaling. Het ministerie houdt de cijfers ongewijzigd, maar een afrondingsverschil kan in de grootste aardappelstaat ve al de veroorzaker van zijn. Door vorst lopen gewassen in het oosten van Idaho in groei. Telers hebben zorgen over problemen met holle knollen, zo rapporteren insiders.

Tafelaardappelareaal daalt, frites groeit
Ook in de nummer 2, Washington, is het niet allemaal koek en ei. Analisten kunnen zich hier wel vinden in een stabiel areaal. Onder de oppervlakte is echter wel een verschuiving merkbaar van tafel- naar fritesaardappelen. Voorafgaand aan het groeiseizoen werd een toename ingeschat. Dat deze niet zichtbaar is, wijst erop dat het tafelaardappelareaal nog verder is afgenomen dan gedacht. Deze plek is opgevuld met frites- en chipsaardappelen. Het zou gaan om een groei van 1.200 hectare in deze 2 segmenten.

Het poten ging in de staat Washington een maand later van start dan gebruikelijk, als gevolg van ongunstig weer. Fritesproducenten hebben de oogst noodgedwongen naar achteren geschoven. Pas deze week wordt begonnen met het rooien van de eerste aardappelen voor de verwerking. Volgens eerste berichten liggen de opbrengsten 20% later. Ook voor de hoofdoogst wordt een 20% kleinere opbrengst verwacht.

North Dakota, de nummer 3 in Amerika’s ranglijst, kent een soortgelijk verhaal. Ook hier is fors later gepoot door een laat voorjaar. Er zijn minder ‘dryland’ aardappelen gepoot op niet-beregende grond en meer Russet-rassen op percelen met beregening. Begin juli stond nog geen 10% van de gewassen in bloei. Vorig jaar was dat de helft van alle gewassen. Eenzelfde verhaal geldt voor Wisconsin, de nummer 4 in de areaalranglijst. Er is laat gepoot en vervolgens resulteerde overmatige regenval in schade. Vorig jaar was de situatie echter nog slechter, zo melden telers.

Voorspelling aardappeloogst
Met de voorlopige areaalcijfers in de hand kan ook een voorzichtige schatting worden gemaakt voor de Amerikaanse aardappeloogst. De opbrengst blijft echter een onzekere factor, al is de deviatie ten opzichte van Europa gering. Analisten rekenen met een gemiddelde hectareopbrengst van 56,5 ton per hectare.

Daarmee komt het totaal voor 2019 op 21,89 miljoen ton aardappelen. Dit houdt een stijging in van 1% ten opzichte van vorig jaar, goed voor ruim 200.000 ton. Fritesproducenten hebben in Washington en Idaho hun contract vol gekregen. In Wisconsin is dit niet gebeurd. De geplande capaciteitsuitbreidingen bij verwerkers kunnen zo naar verwachting worden benut worden in het teeltseizoen 2019/20.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden