Agrifoto

Inside Aardappelen

Vroege oogst aardappelen wordt nijpend

23 Juli 2019

Waar op papier alles goed voor elkaar leek met de overgang naar het nieuwe seizoen, is de praktijk ook dit jaar weerbarstig. Ondanks een goede start van het groeiseizoen vallen tot nog toe alle vroege aardappelen in opbrengst tegen. De kilo's zitten onder het vijfjarig gemiddelde en verwerkers moeten hun best doen om de bakovens aan de praat te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Belgapom trapte het nieuwe seizoen af met een notering van €18, wat direct ook de laagste prijs tot nu toe is. De vraag is groter dan op dit moment kan worden aangeleverd. Ook de tussenoplossing om aardappelen uit Bordeaux te halen, viel in de praktijk tegen met een lagere ooogst die sneller was verwerkt dan gedacht. De vroege rassen zijn dit seizoen in areaal gegroeid en kunnen het gat tussen het oude en nieuwe seizoen oplossen. Tot nog toe lijkt dat niet de waarheid te worden.

In België wordt melding gemaakt van gemiddelde opbrengsten aan vroege aardappelen. Telers kunnen in de belangrijke teeltgebieden met vroege aardappelen vaak niet beregenen, waardoor sprake is van vervroegd afsterven. Bovendien is het te droog om te rooien: 30 tot 40% grond is geen uitzondering bij het leveren aan de verwerkers.

Handel in bewaarrassen
In Nederland lijken de opbrengsten ook matig tot gemiddeld. Opvallend is dat er nu al volop handel is in de bewaarrassen. Deze week zijn er zaken gedaan voor Fontane en Innovator voor levering week 31/32 voor de prijs van €22.

Ook in Duitsland vallen de opbrengsten van de vroege aardappelen niet mee, deze blijven achter op het meerjarig gemiddelde. De grootste zorg in Duitsland is wederom het noorden. Vorig jaar werd dit teeltgebied al flink geraakt door de droogte, maar ook dit jaar lijkt het weer raak. De grote vraag is hoe de gewassen uit de droogte en vooral ook de hitteperiode komen. Is er nog groeipotentie over en wat gaat de kwaliteit doen (doorwas)?

Voorlopig blijft de vraag naar aardappelen groot, zeker zolang de droogte en de hitte aan blijven. Of we richting de €25 af land kunnen op korte termijn, gaan vooral de rooibaarheid en opbrengst van de aardappelen bepalen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden