Shutterstock

Inside Aardappelen

Hitte koelt termijnmarkt aardappelen af

24 Juli 2019

Waar vandaag (24 juli) de hitterecords worden gebroken, heeft dit deze dag geen effect gehad op de aardappeltermijnmarkt. De termijnmarkt opende op €20,50 (€0,30 lager dan het slot van gisteren), waarna al gauw aanbod ontstond van indekkers uit Frankrijk en België.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De weerberichten in Frankrijk en België geven een behoorlijke kans op regen af voor het weekend, waardoor telers verwachten dat de groei zich weer gaat herstellen. Kopers waren vandaag lastig te vinden en stelden zich terughoudend op in afwachting van verdere weersontwikkelingen. Waar vroeger vaak actief en speculatief werd gehandeld en deelnemers veel opportuner acteerden, lijkt tegenwoordig het credo: eerst zien en dan geloven.

Dat maakt de termijnmarkt grilliger dan ooit tevoren. De hitte die zich vandaag en ook de komende dagen over Europa uitrolt, breekt alle records. Wat de gevolgen zijn voor de aardappelplanten en hoe het gewas op de schroeiwarmte reageert, is de grote vraag. Het begint er op te lijken dat de aardappeltelers die niet kunnen beregenen voor het tweede jaar op rij de pineut zijn. In de bodem zit al weinig vocht en de aanhoudende droogte, gevolgd door de hitte brengt schade aan in de uiteindelijke opbrengst.

Proefrooiingen doen
Deze week gaan de verschillende verwerkers voor het eerst proefrooiingen doen van de hoofdoogst aardappelen. Dan blijkt waar de oogst 2019 staat in het rijtje van opbrengsten van de afgelopen 10 jaar. De eerste indicatie die we ontvingen vanuit België geeft aan dat de opbrengsten vergelijkbaar zijn met vorig jaar. Dit is wat verrassend, aangezien het algemene beeld is dat de gewassen er frisser op staan en er al duidelijk 'meer' in de rug zou zitten.

De markt bepaalt uiteindelijk de prijs en de termijnmarkt geeft vandaag het vertrouwen weer van de telers en handel voor dit seizoen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden