Agrifoto

Inside Aardappelen

Eerste pootaardappelen zijn de grond uit

31 Juli 2019 - Eric de Lijster

De eerste pootaardappelen van seizoen 2019/2020 zijn inmiddels gerooid, zo meldt keuringsdienst NAK. Het gaat in totaal om 3 hectare. In de veldkeuring is de tweede keurronde bijna afgerond. De verlagingen in klasse en afkeuringen laten een opmerkelijk verschil met 2018 zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het verschil in de klasseverlagingen en afkeuringen zit hem niet zozeer in het percentage. Tot en met week 30 is 14,5% in klasse verlaagd, publiceert NAK. Dat is 1,2 procentpunt minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Het percentage afkeuringen is met 2,2% exact gelijk aan 2018. Van ongeveer 8.000 hectare is het loof vernietigd.

In de Noordelijke zandgronden wordt met 22,7% wel relatief meer hectare in klasse verlaagd dan de 15,8% van vorig jaar. Ook het percentage van afgekeurd pootgoed ligt met 5,2% hoger dan in 2018 (2,2%). In het zuiden is de situatie juist omgekeerd, want hier zijn minder verlagingen (15,9%) en afkeuringen (2,5%) dan vorig jaar.

Ziektebeeld
In de grote teeltgebieden, de Noordelijke klei en Midden, zijn de verschillen ten opzichte van vorig jaar kleiner met 13,4% verlagingen in Noord I en 13,5% in Midden. Het percentage afgekeurd in deze gebieden verschilt niet noemenswaardig met vorig jaar.

Wat wel opvalt, is de reden van de verlagingen en afkeuringen. De laatste 2 jaar kwam dit voor het overgrote deel door bacterieziek (88 tot 82%) en speelden het mozaïekvirus (5% à 9%) of andere oorzaken een bescheiden rol. Dit jaar is dat anders. Bacterieziek is nu voor 52% de oorzaak van de verlagingen en afkeuringen, maar het mozaïekvirus maakt dit seizoen (met 35%) een stevige opmars als veroorzaker van klasseverlagingen en afkeuringen.

De bemonsteringen voor nacontrole beginnen waarschijnlijk in week 33, zo laat de NAK weten. Tot die tijd ligt de handel in pootaardappelen zo goed als stil, laten de marktexperts van DCA weten. Er is angst voor verlagingen in de nacontrole als gevolg van primair ziek. Het doodmaken gebeurt nu voornamelijk op de maat, bij een normaal tal. Afgaande van de geluiden uit de sector wordt geen slechte oogst verwacht, maar ook geen topper.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden