B Brown / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Eerste verwachting opbrengst VS valt lager uit

2 Augustus 2019 - Niels van der Boom

Naar verwachting daalt de aardappelopbrengst dit seizoen in de Verenigde Staten. Dat becijferen verschillendeinsiders. Zo is het groeiseizoen voor een aantal belangrijke teelregio's dit seizoen niet optimaal geweest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aardappelanalisten rekenen met een te oogsten areaal van bijna 390.000 hectare. Iets minder dan waar het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) mee rekent. Zij ramen de totale consumptieaardappeloogst op 26,84 miljoen ton. Dit betekent een daling van 376.000 ton (min 1,7%) met de huidige raming van oogst 2018.

Opbrengst tonnetje minder
Het te rooien areaal blijft vrijwel gelijk aan vorig jaar. Wat vooral verschil maakt, is een lagere hectareopbrengst (gemiddeld 56 ton per hectare). In 2018 werd nog een record van ruim 57 ton per hectare gehaald. De verwachte opbrengst ligt iets onder het 20-jarig gemiddelde van 56,7 ton per hectare. Dit toont nog maar eens aan hoe ongelofelijk stabiel de opbrengsten in de Verenigde Staten zijn.

In 7 van de 13 aardappeltelende staten wordt een lagere oogst verwacht. In 5 staten neemt deze toe en in 1 staat blijft de opbrengst gelijk. Idaho en Washington, de 2 grootste producenten, tekenen voor een verlaging. Die is in Idaho het grootste; 5%. Deze staat komt op 6,7 miljoen ton en Washington op 5,3 miljoen ton. De aardappelteelt verschuift voorzichtig naar gebieden waar de opbrengsten lager liggen, wat invloed heeft op de totale oogst.

Lastig teeltseizoen
Het duurt nog 3 maanden voordat het groeiseizoen en de oogst ten einde zijn. Er kan dus nog heel wat gebeuren. De cijfers zijn echter niet in beton gegoten. Het is een feit dat het voorjaar laat, koud en nat was voor veel aardappelgebieden. Dit heeft zeker invloed op de oogst. In Idaho hadden de gewassen in juni bovendien last van vorst. De groeiomstandigheden in Washington zijn juist zeer goed geweest, na een later plantseizoen. Hitte bleef telers daar bespaard deze zomer en het rooiwerk is inmiddels begonnen.

Wat betekent dit voor de verwerkende industrie? Alleen in Noord-Dakota en Wisconsin wordt een mogelijk tekort verwacht aan aardappelen. Toch vallen overal opbrengsten van contractaardappelen aan de lage kant uit. Weersinvloeden hebben eveneens impact op de kwaliteit.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden