Agrifoto

Inside Aardappelen

Heeft Duitse areaalexplosie wel effect?

3 Augustus 2019 - Niels van der Boom - 13 reacties

Volgens gecorrigeerde cijfers van het Duitse statistiekbureau is het aardappelareaal dit seizoen geëxplodeerd. De vraag is echter of dit forse areaal ook een enorme opbrengst met zich meebrengt. In de Duitse teeltgebieden in het westen, noorden en oosten blijft het zeer droog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grootste plus komt uit de grootste aardappeldeelstaat: Nedersaksen. Volgens het staatsstatistiekbureau bedraagt de beteelde oppervlakte met aardappelen er 123.500 hectare. Een plus van 9.600 hectare met vorig jaar. Deze deelstaat is een belangrijke bakermat voor zowel frites-, zetmeel- als pootaardappelen. In zijn totaliteit raamt Destatis de groei nu op 9,5%. Tijdens de eerste schatting was dat 3% groei.

Aardappelstaten groeien door
Door een groei van bijna 10%, goed voor 24.000 hectare, stijgt het Duitse areaal naar ruim 276.000 hectare en dat is de grootste oppervlakte sinds 2005. Op plek 2 staat staat Beieren met 41.600 hectare. Interessant is dat Noordrijn-Westfalen vlak daarna volgt, met eveneens 41.000 hectare. In deze staat is de teelt met bijna 8.000 hectare gegroeid en dat is fors. Het gaat bijna volledig om fritesaardappelen.

Vooral langs de grens met Nederland is het langer zeer droog. Dit iets wat ook in het noordoosten, Twente en De Achterhoek duidelijk merkbaar is. De voorbije maanden ontsnapte die regio steeds aan de meeste neerslag. Dit droogtegebied trekt door naar het noordoosten van Duitsland en het zuidoosten. Gezien het feit dat 2018 al ongekend droog was is de situatie uitzonderlijk te noemen.

Brengt meer areaal meer aardappelen?
De droogte leverde vorig jaar een aardappeloogst van 8,7 miljoen ton. De laagste in bijna 30 jaar tijd. Gezien de huidige situatie belooft het seizoen 2019, ondanks de areaalexplosie, slechts weinig verbetering. Alleen in het uiterste zuiden is de situatie iets beter. In Beieren heeft het meer gerekend.

De extreme hitte in juli heeft de gewassen een belangrijke tik uitgedeeld. Ondanks dat in Noordrijn-Westfalen 15 tot 25 millimeter neerslag wordt voorspeld, brengt dit geen grote verbetering met zich mee. BOGK, de brancheorganisatie verwacht dat ook consumenten de gevolgen hiervan gaan ondervinden, met stijgende prijzen voor frites en chips in het verschiet.

Aarzelende markt en prijs
In Nedersaksen staan sommige gewassen er nog wel groen op. Waar de opbrengst op uit gaat komen, blijft afwachten. Er wordt mondjesmaat gerooid, mede omdat akkerbouwers druk zijn geweest met de oogst van graan. Het rooiwerk loopt door de grote vraag dit seizoen zo’n 2 weken voor op andere jaren.

De aardappeltelers beginnen al uit te kijken naar de hoofdoogst en het rooien voor de bewaring, en hier een prijs voor te bepalen. Die staat op het moment onder druk. In het Rijnland wordt voor de verwerking vol gas gerooid. De vraag naar vrije aardappelen is gering.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden