Agrifoto

Inside Aardappelen

Verlaging pootgoed gelijk aan 2018

6 Augustus 2019 - Niels van der Boom

De veldkeuring van pootaardappelen door de NAK is bijna ten einde. Het verlagings- en afkeuringspercentage ligt nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Op de helft van alle percelen is het loof inmiddels vernietigd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Keuringsdienst NAK meldt dat de veldkeuringen voor groeiseizoen 2019 op zijn einde lopen. De eindstand (na goed 40.000 hectare) staat op een verlagingspercentage van 14,8%. Dit is 1% minder dan vorig jaar, maar wel veel meer dan in 2017 (8%). Het percentage afkeur is nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

Meer mozaïekvirus
Bacterieziek is de grootste boosdoener, maar ook het mozaïekvirus komt dit seizoen veel voor. In 36% van de gevallen, tegen slechts 5% in 2018. Het aantal overige gebreken ligt met 12% ook iets hoger. De virusdruk is ondertussen al weken stabiel te noemen in Midden- en Noord-Nederland.

In Zuid-Nederland is dit seizoen minder in klasse verlaagd en afgekeurd. Daarentegen is dat op de zandgronden in het noorden juist flink meer: bijna 25% verlaging en 5,6% afkeur, tegenover een verlaging van 16% en afkeurpercentage van 2,4% vorig jaar.

Rooien komt op gang
Van zo’n 20.000 hectare pootgoed is het loof inmiddels vernietigd. Dit is ongeveer de helft van het totale areaal (44.000 hectare). Ook het rooien komt ondertussen voorzichtig op gang. Telers kunnen profiteren van de regen die afgelopen week viel, waardoor de grond vochtig en zacht is. Bij de NAK staat de teller nu op 50 hectare gerooide oppervlakte.

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden