Agrifoto

Inside Aardappelen

Kan Wallonië achterstand nog inhalen?

20 Augustus 2019 - Niels van der Boom - 1 reactie

De Belgische proefrooicijfers van de instituten Fiwap, Carah, PCA en Inagro tonen een opvallend beeld. De bemonsterde aardappelopbrengst in Vlaanderen en Wallonië laat 2 totaal verschillende situaties zien. Kan het Franstalig deel zich nog optrekken aan de noorderburen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tussen 12 en 14 augustus hebben Fiwap, Carah, PCA en Inagro opnieuw proefrooiingen gedaan in de rassen Bintje en Fontane. Het gaat om 28 percelen Fontane en 17 percelen met Bintje. Wat direct opvalt is het grote verschil tussen de landstreken Vlaanderen en Wallonië. Bij de Bintjes is dit niet merkbaar, maar bij Fontane bedraagt het verschil 9 ton per hectare.

Neerslag is leidend
Eén van de redenen voor dit verschil van ruim 25% is de vroegere pootdatum. In Vlaanderen hebben de gewassen bijna een week meer groeidagen te pakken. De belangrijkste reden is volgens Pierre Lebrun, coördinator van Fiwap, het verschil in neerslag. “In Vlaanderen heeft het 2 of 3 keer vaker geregend en dat maakt het verschil”, legt hij uit. “Misschien schatten we de opbrengst in Wallonië te laag in en in Vlaanderen te hoog. Toch ben ik van mening dat er een duidelijk verschil is. Deze groeiachterstand gaan we in Wallonië niet volledig meer inhalen.”

De netto-opbrengst van alle maten komt op 40 ton per hectare bij Fontane. De 11 percelen in Wallonië zitten op 34 ton per hectare en de 17 van Vlaanderen op 43 ton per hectare. Het 4-jarig gemiddelde bedraagt 36 ton per hectare, waarbij moet worden opgemerkt dat in de voorgaande jaren iets vroeger is bemonsterd.

Spreiding Bintje fors minder
Bintje komt op 34 ton per hectare, met een spreiding van slechts 1 ton tussen beide Belgische landsdelen. Ook hier bedraagt het 5-jarig gemiddelde 36 ton per hectare, wat betekent dat in tegenstelling tot Fontane de Bintjes iets onder deze lijn zitten. Met een gemiddeld onderwatergewicht van 383 zijn de gewassen gemiddeld gevorderd qua afrijping. Fontane zit met een owg van 400 hoger. De bandbreedte is echter groot. Die loopt van 318 tot 436. Dit geldt ook voor de opbrengst, met een variatie van 25 tot 63 ton per hectare.

Kijken we naar de grafiek van Fontane 35 millimeter opwaarts (38 ton/ha) dan is zichtbaar dat seizoen 2019 hoog scoort. Alleen seizoen 2016 deed het nog iets beter. Echter, het aantal groeidagen van seizoen 2019 is ook relatief hoog ten opzichte van eerdere seizoenen. Het is daarmee de vraag hoe lang de lijn nog doortrekt, zeker gezien de stand van de gewassen. Fiwap rekent dan ook niet met topopbrengsten, zo schrijft het in hun nieuwsbrief.

In de grafiek wordt de 35mm+ opbrengst van Fontane vergeleken. Deze bedraagt 38t/ha. Bron: Fiwap

Geen neerslag op komst
De voorbije week is overal in België regen gevallen. Wel is de hoeveelheid met 15 millimeter tot maximaal 40 millimeter zeer verdeeld. “Het was mooie regen, die gelijkmatig viel”, aldus Lebrun. “We zien in het veld dat alleen de buitenste 5 tot 10 centimeter van de rug vochtig is. Bij de aardappel blijft het droog. Het is dus de vraag welk effect dit heeft op de groei.”

De temperatuur in België loopt deze week weer op tot 30 graden in het weekeinde. Ook in de laatste week van augustus blijft het warm zomerweer, tot maximaal 25 graden. Neerslag wordt op dit moment niet verwacht.

Ook Aviko volgt lijn 2016
De proefrooicijfers van Aviko Potato schaduwen eveneens de groeicurve van seizoen 2016 en in een iets mindere mate 2015. Op het vierde monsterpunt komt de bruto opbrengst 40 millimeter opwaarts op ongeveer 48 ton per hectare. Het percentage 50 millimeter opwaarts zit net boven de 2016-lijn en volgt meer 2018. Bijna 75% zit nu boven de 50 millimeter. Door de neerslag is het owg wel gedaald tot 365.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden