Shutterstock

Inside Aardappelen

Zomer op termijnmarkt, fysiek blijft bewolkt

21 Augustus 2019

De aardappeltermijnmarkt herstelt deze week sterk. Terwijl de markt vorige week op het dieptepunt €11 per 100 kilo aantikte, herstelt de EEX in Leipzig nu. Wat gebeurt er?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gemak waarmee de aardappelmarkt opkrabbelt, is opvallend; zeker gelet op de relatief lage omzet. In de dalende markt waren de omzetten groot, terwijl de huidige opwaartse beweging dun aanvoelt. Het herstel wordt vooral ingegeven door het aanhoudende droge weer dat voor de komende 14 dagen wordt verwacht.

Daardoor kan de nagroei weleens tegen gaan vallen, waardoor de oogst in Noordwest-Europa wellicht onder het 5-jarig gemiddelde uitkomt. De telers melden wel dat Fontane na de regen een groeispurt maakt, ook weer groener wordt en soms zelfs weer gaat bloeien. Ook de droge gebieden hebben regen gehad de afgelopen week. Niet voldoende om het neerslagtekort op te lossen, maar vooral de beregende percelen profiteren van de natuurlijke neerslag.

Kleine vraag verwerkers
De fysieke markt lijkt nog niet in een positieve stemming te komen van het mooie weer. Het grootste probleem zit hem in de zeer kleine vraag naar aardappelen van verwerkers. Ze hebben voldoende contractaardappelen tot hun beschikking en melden zich dan ook niet op de vrije markt.

Meeleveraardappelen worden afgerekend voor prijzen van tussen de €11 en €15, afhankelijk van het ras en grofte. In België is het ook dun bezaaid met de vraag. Toch is de fysieke markt actief en worden de aardappelen verhandeld voor €10 af. Een herstel is logisch, maar verwerkers lijken daar nog niet in mee te gaan. Ook voor levering over 2 of 3 weken worden geen hogere prijzen geboden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden