Eigen foto

Inside Aardappelen

Buffen: 'Aardappelprijs dit seizoen gemiddeld'

29 Augustus 2019 - Anne Jan Doorn - 10 reacties

De Europese aardappelprijs gaat dit seizoen gemiddeld uitvallen. Dat komt doordat de verwachte aardappeloogst net voldoende is voor de vraag. Dit zei Ferdi Buffen, directeur van aardappelhandelshuis Weuthen, donderdag 29 augustus op de Kartoffeltag van het bedrijf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

“Ondanks de temperatuurrecords in 2019 is het groeiseizoen duidelijk anders dan 2018. Dat is alleen al te merken aan de regen in augustus, die resulteert in meer nagroei. Ook het feit dat is geïnvesteerd in beregening en het areaal met 4 tot 6% uitbreidt, resulteert dit jaar in een meer ontspannen markt”, aldus Buffen.

Geen topoogst
Wel verwacht Buffen dat de hoofdoogst door de hitte van de laatste weken vervroegd afrijpt. Daardoor verwacht hij geen topoogst. “Voor de hoofdoogstrassen Challenger, Agria, Arsenal, Innovator en Fontane kan echter nog steeds op niet beregende percelen de grens van 50 ton per hectare worden overschreden.”

In het HAFPAL gebied wordt er een 10 tot 15% grotere oogst verwacht dan in 2018. Dit is het gebied tussen Hannover, Frankfurt, Parijs en Le Havre en de zee aan de west- en noordkant. In dit gebied ligt 90% van het frites­aardappel­areaal in Noordwest-Europa. In delen van Oost-Duitsland, Nedersaksen, Polen en andere regio’s van Zuid- en Oost-Europa wordt wel gerekend op een kleine oogst.

Gemiddelde prijs
“We verwachten dat de oogst in 2019 krap voldoende is voor de vraag. De opbrengst in de EU-5 schatten we op ongeveer 27 tot 28,5 miljoen ton. De opbrengst in Duitsland komt op ongeveer 10 tot 10,5 miljoen ton. Al met al verwachten we daarmee een gemiddeld prijsniveau voor de oogst van 2019”, zo concludeert Buffen.

De CEO verwacht voor de komende weken niet veel druk op de markt. “De marktvoorziening is in evenwicht. Verdere prijsverlagingen zijn dan ook niet terecht. We zitten nu op het dieptepunt van de markt. Tot zeker halverwege oktober verwachten we dat de prijs blijft op het huidige niveau. Als de prijzen toch dalen, activteert dit de zetmeelindustrie en brengt deze stabilisatie. Voor de bewaaraardappelen verwacht Buffen een prijsniveau van €13 tot €17 in de periode november tot juni.

Goede pootgoedoogst
In de pootgoedoogst worden goede opbrengsten verwacht. “De maat van het pootgoed is goed, doordat het tal hoog is. Wel worstelen telers met hoge luizendruk in het gewas. We verwachten een verschuiving van rassen in de vroege gebieden, van dubbeldoelrassen naar de betere verwerkingsrassen.”

In de tafelaardappelen liggen de kaarten anders. In dit segment zijn de prijzen in Duitsland historisch hoog. Tijdens de hoofdoogst worden er prijzen tussen de €16 en €19 per 100 kilo verwacht voor tafelaardappelen.

Langere termijn
“Op de langere termijn groeit de aardappelteelt. Zeker door bijvoorbeeld de problemen in de suikermarkt. Deze groei wordt gesteund vanuit de industrie, ook omdat de wereldwijde markt voor diepgevroren aardappelproducten blijft expanderen. Weuthen blijft staan voor contracteelt, maar ook voor gezonde, vrije marktwerking in de aardappelmarkt”, besluit Buffen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden