Shutterstock

Inside Aardappelen

Prijs boven trots bij Chinese friteskoper

10 September 2019 - Niels van der Boom

Het voortdurende handelsdispuut met de Verenigde Staten zorgt bij de Chinese kopers van aardappelproducten niet voor een verminderde interesse. Na een seizoen met hoge prijzen, hebben de Nederlandse en Belgische producten een enorme aderlating moeten ondergaan. Voorlopig zegeviert de Amerikaanse industrie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kijken we naar wereldwijde handelscijfers voor HS code 200410, waar de bevroren aardappelproducten onder vallen, dan is duidelijk hoe groot de schade is die Nederland en België hebben geleden. Recente exportcijfers naar China zijn, ten opzichte van 1 jaar geleden, bijna gehalveerd. De prijs ligt namelijk 20% tot 30% hoger, waardoor Chinese kopers uitwijken naar goedkoper product uit de Verenigde Staten.

Minder vraag
In totaal neemt het land veel minder bevroren aardappelproducten af. In juli is 50% minder geïmporteerd dan vorig jaar. In de voorbije maanden is dit cijfer echter wel opgekrabbeld. Kijkende naar een periode van 1 jaar, dan is de export maar 10% afgenomen.

De gemiddelde verkoopprijs voor 1 ton frites komt in juli omgerekend op €1.000 per ton. Het product uit Nederland en België zit nog wel onder dit niveau: respectievelijk €975 en €900 per ton. De Verenigde Staten noteren een prijs die licht boven het gemiddelde zit, maar mocht deze maand wel verreweg het meeste afnemen. Van de totale export neemt het land bijna 75% voor zijn rekening. Het heeft het voordeel van een lage dollarkoers (ten opzichte van de euro). Ook de Chinese munteenheid renminbi is in waarde gedaald.

Nieuwkomers uit Europa
Wanneer we kijken naar de cijfers van de maand juli, dan zijn een aantal opmerkelijke landen te zien. Nieuw-Zeeland zag de grootste procentuele groei, gevolgd door Duitsland. Het gaat echter om zeer kleine volumes. In Turkije is dat anders. De afname vanuit dat land verdubbelde en qua volume eindigt het op plek 2. Over een periode van 12 maanden staat het land op de nummer 3, boven Nederland.

Tijdens de voortslepende handelsoorlog heeft de Verenigde Staten zich goed staande weten gehouden. Het uitgevoerde volume frites is vrijwel gelijk gebleven. Hier is pas recent beweging in gekomen. De Amerikaanse bronnen zeggen echter dat frites uit het land sinds 1 september met een extra tarief van 10% worden belast. Andere bronnen spreken over 5%. Tot op heden hebben deze tarieven weinig effect op de vraag naar een frietje in China.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden