Shutterstock

Inside Aardappelen

Termijnmarkt slecht met enige moeite de 15 euro

13 September 2019 - 5 reacties

Week 37 wordt gekenmerkt door rust op de termijnmarkt. De omzetten waren relatief laag en de iets vastere stemming op de fysieke markt bepaalde deze week het sentiment.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan het begin van de week kwam de notering voor april 2020 uit op circa €14,50. Zoals hierboven beschreven was het opvallend rustig (qua omzet). De belanghebbenden in de aardappelsector waren in afwachting van de eerste notering van PotatoNL, welke vaak indicatief is voor de setting van de fysieke markt voor de komende periode. 

Geen stappen
Hoewel de fysieke dagmarkt prijshoudend aanvoelt. worden vooralsnog prijstechnisch gezien geen stappen gemaakt. De verwerkers kunnen het doen met contractaardappelen, waardoor de aardappelen (het aanbod) 'vanzelf' naar binnen rollen. Aan het begin van deze week werden zelfs nog zaken gemeld van 35 millimeter opwaarts en Fontane voor net iets onder de €10. Naar verluidt was dit aanbod van een veehouder waarvan het land voor de sluiting van het uitrijdseizoen (15 september) leeg moest.

Overigens kunnen de telers in sommige teeltgebieden, waar de oogst (op basis van de hectareopbrengsten) redelijk is, prima uit de voeten met het huidige prijspeil. De 'sitting duck-strategie' lijkt door aardappelverwerkers al vroeg uit de kast gehaald te zijn. Wel is er sprake van een toenemende vraag naar aardappelen voor levering uit de bewaring. Deze week werd er links en rechts voorzichtig wat geïnformeerd naar Innovator droog uit de schuur voor de periode februari-maart-april.

Opvallend is het beperkte aanbod dat naar voren gebracht kan worden in de aardappelmarkt. De telers en handelshuizen hebben veel aardappelen al toegezegd en moeten daarom afwachten wat er daadwerkelijk gerooid wordt.

Twijfel in de markt
De twijfel in de markt over de aardappelopbrengsten neemt wel wat toe door het aanhoudende nazomerse weertype, wat vooral in de al droge teeltgebieden van Noord-Frankrijk, België en Zuidoost-Nederland parten begint spelen. De gewassen sterven versneld af, waardoor die niet meer kilo's gaan geven. Kortom: de nagroei die soms in rassen als Fontane en Markies exponentieel kan zijn, ontbreekt grotendeels in de genoemde teeltgebieden.

Aan het einde van de week is voor fritesgeschikte aardappelen (droog uit de schuur, levering april) zelfs nog handel gedaan op een prijs boven de slotnotering van de termijnmarkt (€15,20).

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden