Shutterstock

Inside Aardappelen

Farm Frites breidt fritesfabriek in Egypte uit

20 September 2019 - Redactie Boerenbusiness

Farm Frites heeft de fritesfabriek in Egypte uitgebreid. De productielocatie in de 10e Ramadan stad nabij Caïro heeft nu een productiecapaciteit van 150.000 ton, waarvan een deel onder meer wordt uitgevoerd naar 22 landen in het Midden-Oosten en Afrika.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het nieuws wordt vermeld door Egyptische media en Melle Leenstra, de Nederlandse landbouwraad in Egypte, op social media. De vernieuwde fabriek is deze week geopend door de Amir Nasser, de Egyptische minister van Handel en Industrie. Ook Piet de Bruijne, CEO van familiebedrijf Farm Frites, was daarbij aanwezig. 

De uitbreiding van de productiecapaciteit in Egypte is een nieuwe stap van de ontwikkeling van Farm Frites, die sinds 1989 in het land is gevestigd. Sindsdien heeft het bedrijf volgens Leenstra zo'n 140 miljoen Amerikaanse dollar in de Egyptische vestiging geïnvesteerd. Met de uitbreiding wil Farm Frites haar exportpositie in de regio flink verstevigen, waarbij groei wordt nagestreefd op onder meer de export naar Afrika. Ook wil het bedrijf haar productpallet uitbreiden.

Meer handel
Farm Frites organiseert de teelt van de aardappelen in Egyptische woestijn op naar verluidt zo'n 18.000 acre (omgerekend ongeveer 7.284 hectare). Volgens landbouwraad Leenstra kan de uitbreiding ook bijdragen tot meer handel tussen Nederland en Egypte. Zo exporteerde Nederland in 2017 bijvoorbeeld 41.000 ton pootgoed naar Egypte, wat een bijdrage leverde aan de jaarproductie van 4,3 miljoen ton aardappelen dat jaar. 

De aardappelteelt in Egypte kent wel de nodige uitdagingen, geeft Leenstra aan. Zo is de beschikbaarheid van water geen vanzelfsprekendheid, vergroot de klimaatverandering het risico op droogte en hittegolven en vormt de zilte woestijnbodem teelttechnisch een opgave. Volgens Leenstra kunnen oplossingen onder meer gezocht worden in de veredeling naar rassen die meer tolerant zijn voor zout en hitte.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden