Agrifoto

Inside Aardappelen

Aardappelopbrengst bekendgemaakt

1 Oktober 2019 - Niels van der Boom

De laatste proefrooicijfers voor dit seizoen zijn ondertussen bekendgemaakt. Wordt het niveau 2018, 2017 of 2016? Wat in ieder geval zeker is, is dat deze cijfers duidelijk beter zijn dan de dramatische oogst van vorig seizoen. Er kan in Nederland en België echter niet gesproken worden van een topper.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cijfers van Aviko Potato komen over week 39 uit op 65 ton per hectare (bruto) in de maat 40 millimeter opwaarts. Dat niveau is identiek aan de oogst van 2014, maar beter dan in 2016. Toen kwam het niveau op 60 ton per hectare terecht. Aviko bemonstert ook nog in week 40, maar de cijfers blijven naar schatting stabiel.

Laag onderwatergewicht
Met name in de gebieden waar neerslag is gevallen, worstelen telers met lage onderwatergewichten. In de grafiek van Aviko staat oogst 2019 zelfs zeer laag, met een niveau van 380 gram. In de drogere gebieden ligt het onderwatergewicht wel hoger, zo tonen Belgische cijfers. De partijen die Aviko bemonstert, zijn met 85% in de maat 50 millimeter opwaarts flink grof. Alleen 2017 presteerde nog beter.

Ook handelshuis Bruwier uit het Belgische Waregem heeft inmiddels de laatste cijfers gepubliceerd. De eindstand voor Fontane komt bij de partij uit op 47,2 ton per hectare netto, 35 millimeter opwaarts. Hiervan zit net geen 80% in de maat 50 millimeter of grover. Het onderwatergewicht is echter veel hoger: 417 gram. Challenger zit zelfs op een gewicht van 430 gram. Dit ras, wat voor het eerst wordt bemonsterd, komt op 49,3 ton per hectare, met 56% in de maat 50 millimeter opwaarts. De partijen zijn zeer heterogeen, met een spreiding van 34 ton tussen het slechtste en beste perceel.

Fontanes ondergemiddeld
De Fontanes bij Bruwier hebben het beter gedaan dan vorig jaar (+6,5%). Het 5-jarig gemiddelde bedraagt 53,5 ton per hectare, wat maakt dat de Fontanes 12% lager scoren dan het gemiddelde. Daarentegen zijn ze wel ongeveer even grof als gemiddeld. Ook Fiwap en PCA gaan nog cijfers publiceren over de opbrengst in week 39.

Aviko is tevens begonnen met het bijhouden van de oogstvoortgang in Nederland, de EU-5 en Polen. Wat direct opvalt, is dat 1 jaar geleden nog geen aardappel gerooid was. Op veel plekken was het in deze periode te droog om te rooien. Het niveau is dan ook beter te vergelijken met 2017. In Nederland is nu 10% van de hoofdoogst voor Aviko gerooid. Oostelijk Flevoland loopt voorop, maar hier zitten ook relatief veel telers.

Duitsland loopt voorop
Als we kijken naar het landelijke beeld, dan zijn in Duitsland de meeste aardappelen gerooid. Aviko raamt de voortgang op 30%. In Polen is dat ongeveer 25%, wat ook voor het Verenigd Koninkrijk geldt. In België is er amper een aardappel gerooid voor de hoofdoogst. Ook hier is zichtbaar dat 1 jaar eerder nog niet aan de oogst was begonnen.

De Belgische organisaties Fiwap, PCA, Carah en Inagro hebben de balans eveneens opgemaakt. Fontane komt na 152 groeidagen uit op 44 ton per hectare (netto), in de maat 35 millimeter opwaarts. Dat is zo'n 8,3% onder het 4-jarig gemiddelde. Met 48 ton per hectare presteren de Fontanes in Vlaanderen duidelijk beter dan de 38 ton per hectare in Wallonië. Daarbij is de spreiding tussen percelen (36 ton) zeer groot te noemen.

Dat het Franstalig deel van België achterblijft, is te wijten aan de droogte van dit seizoen. Door regen laat in het seizoen is wel iets goedgemaakt. Lokaal komen de opbrengsten in Wallonië zelfs niet verder dan 30 tot 35 ton per hectare, zo schrijft Fiwap. Ook is de droogte een probleem, omdat er niet zonder beschadiging gerooid kan worden. Daarbij komt dat het gemiddelde onderwatergewicht (429 gram) hoog is.

Bintje niet aan de maat
Ook het krimpend ras Bintje tekent voor een eindresultaat dat onder het gemiddelde ligt: 38 ton per hectare (-14%). Dit is tevens te wijten aan de situatie in Wallonië, waar het gemiddelde niet boven de 34 ton komt. Het onderwatergewicht van de Bintjes is met 384 gram lager. Problemen met doorwas wordt nauwelijks gevonden. De aardappelen bakken prima. Wel zit 40% van de percelen niet aan de maat van 60% boven de 50 millimeter opwaarts. Met bijna 75% in de maat is Fontane veel grover.

Op verdere nagroei hoeft niet meer te worden gerekend. De percelen met Bintje zijn bijna allemaal afgestorven. Bij Fontane is dat ruim 80%. Bijna alle percelen Bintje zijn doodgespoten. Bij Fontane is 75% met een loofdodingsmiddel behandeld.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden