Eigen foto

Inside Aardappelen

Nacontrole levert spanning op in pootgoedmarkt

6 Oktober 2019

In de pootgoedmarkt zijn de ogen gericht op de uitslagen van de nacontrole. De verwachting dat deze dit jaar weleens zou kunnen tegenvallen, is bij menig teler aanwezig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Inmiddels blijkt dat dit gevoel niet onterecht is, want de teleurstellingen zijn groot. Telers die jarenlang niet met verlagingen zijn geconfronteerd, lopen nu tegen verlagingen of zlefs afkeuringen aan. En, dat is pijnlijk als je als bedrijf bekend staat als leverancier van goed en hoogwaardig pootgoed.

'Een hele opgave'
Het leveren van betrouwbaar uitgangsmateriaal zal nog een hele opgave worden dit seizoen. Het is ondoenlijk om voor het complete areaal nieuw pootgoed aan te kopen, niet alleen financieel, maar ook niet vanwege de onzekerheid wat je dan precies aankoopt.

Het prijsverschil is onderutssen dusdanig groot dat dat een herkeuring rechtvaardigt. Zo is bij Spunta een verschil tussen klasse E en A, met €10 nog te krap om interesse los te weken. Daarentegen is wel wat vraag naar exportrassen van klasse E. De aanbieder lijkt voor nu echter met handen en voeten gebonden, zeker tot de nacontrole of hercontrole bekend is.

Van paniek onder telers is overigens (nog) geen sprake omdat over het algemeen verwacht wordt dat de prijzen stabiel blijven. In pootgoed van het ras Bintje wordt nauwelijks gehandeld. De prijzen zijn het hele seizoen niet veranderd.

Dit artikel is een onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Akkerbouw Pro, waarin ook aandacht is voor de granenmarkt, uienmarkt en rentemarkt. Klik hier om het Trendrapport terug te lezen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden