B Brown / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Nat weer kost Amerikaanse aardappeloogst tonnen

8 Oktober 2019 - Niels van der Boom

Veel regenval en extreme omstandigheden, soms met vorst en sneeuw, zorgen ervoor dat de opbrengstverwachtingen van de Amerikaanse aardappeloogst lager uitkomen. Door ongunstig weer heeft ook minder nagroei plaatsgevonden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Insiders schatten in dat de Amerikaanse aardappeloogst uitkomt op net geen 21 miljoen ton aardappelen. Dit is een daling van ruim 4% (955.000 ton) ten opzichte van oogst 2018. De reden hiervoor is de aanhoudende regenval in diverse staten en een tegenvallende nagroei gedurende de maand september.

Hectareopbrengst daalt
In het verlengde van het bovenstaande, ligt een lagere hectareopbrengst. Dat is niet vreemd, want in 2018 bereikte deze een record van 57 ton per hectare. Dit jaar wordt geschat op net geen 55 ton per hectare. Dat niveau ligt 3,5% onder het gemiddelde over 20 jaar tijd. Blijft het nat, dan kan de opbrengst nog weleens verder tegenvallen.

Door de neerslag van de afgelopen weken kunnen niet alle aardappelen gerooid worden of zijn sommige partijen het niet meer waard te worden gerooid. Dit is onder meer het geval in de staten Michigan, Noord-Dakota en Wisconsin. Afhankelijk van het gebied is soms tot 2 keer zoveel regen gevallen dan gebruikelijk. Zo viel op diverse plekken in Michigan wel 200 millimeter gedurende september.

Minder productie in Idaho
De 2 grootste aardappelstaten: Idaho en Washington, tekenen voor een kleine verlaging in de productie. Naar schatting is dat in Idaho 10%. Dit is het gevolg van een gebrek aan nagroei. Vervolgens was het te nat en erg koud. Dit zorgt niet voor vorstschade, maar zorgt er wel voor dat er niet gerooid kan worden. Eind september was ruim 33% gerooid, ten opzichte van de helft. Een aardappeloogst die tot eind oktober duurt is overigens gevaarlijk, omdat de kans op vorst toeneemt.

De rol van Idaho is wel significant in de markt. Met een productie van 6,5 miljoen ton omvat de aardappelstaat verreweg het grootste deel van alle consumptieaardappelen in de Verenigde Staten. Vorig jaar werden de aardappelen uit deze staat gebruikt om de fritesfabrieken bevoorraad te houden. Met bijna 10% minder oogst gaat dat in seizoen 2019/2020 veel minder gebeuren. Ook is de verwerkingscapaciteit gegroeid, waardoor er meer behoefte aan aardappelen is. Dankzij een grote oogst in 2018 is het seizoen wel iets korter dan gebruikelijk.

Sneeuw in Canada
Ook Canadese aardappeltelers worstelen met extreem weer. In het zuiden van de provincie Alberta viel dinsdag 1 oktober tot 60 centimeter sneeuw. In Manitoba werd het niet zo koud, maar wel viel veel regen in een korte tijd. Een nieuw koudefront is inmiddels in aantocht. De sneeuw helpt dan juist om de aardappelen te isoleren tegen kou. Nog 10% van de fritesaardappelen in Alberta moet geoogst worden.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden