Agrifoto

Inside Aardappelen

Hoe verloopt aardappeloogst in Europa?

10 Oktober 2019 - Anne Jan Doorn

De regen gooit in Noordwest-Europa roet in het eten voor wat betreft het rooien van de aardappelen en andere gewassen. In Engeland is het extreem nat, maar ook in België en Frankrijk kan niet gerooid worden. Hoe verloopt aardappeloogst in Europa?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In België verloopt de oogst moeizaam en traag. In de voorgaande 2 weken is 80 à 100 millimeter neerslag gevallen, waardoor het over het algemeen te nat is om te rooien. Vooral in het westen van het land, nabij de kust, is veel neerslag gevallen. Doordat op sommige dagen wel 40 millimeter viel, stonden meerdere percelen gedeeltelijk onder water.

Uit een rondgang langs telers blijkt dat sommige telers op donderdag 10 oktober wel begonnen zijn met het rooien op lichtere gronden. Aan het begin van de week was circa 20% van de aardappelen in België geoogst, waarbij West-Vlaanderen duidelijk achterblijft. Normaal gesproken is in België inmiddels al 3 weken begonnen met rooien. Uit de verwachtingen voor het weer blijkt echter dat het voorlopig wisselvallig blijft. 

Frankrijk loopt voor
In Frankrijk is (volgens UNPT) tussen de 60% en 65% van de aardappelen gerooid. Dat is meer dan elder in Noordwest-Europa, maar nog altijd fors minder dan vorig jaar. Toen was in deze periode van het jaar 85% van de aardappelen gerooid. Daarbij zijn de verschillen in het land groot, zo is de oogst in 'Somme' bijna afgrond, al heeft dat ook te maken met het feit dat hier voornamelijk vroege rassen worden geteeld. In 'Pas de Calais' en 'Picardië' is minder gerooid. In Picardië viel aan het begin van deze week ook nog eens 20 millimeter regen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk is het zeer nat. Deze week trekken stevige buien over het land. Ook vorige week en afgelopen weekend viel er veel neerslag. De verwachting is dat vooral Noord-Engeland de rest van deze week met stevige buien te maken krijgt. Voor Wales en Centraal-Engeland wordt vrijdag 11 oktober zelfs 50 tot 70 millimeter neerslag voorspeld. De oogst is daardoor sterk vertraagd. Ongeveer 25% van de aardappelen was op 1 oktober gerooid en sindsdien is er weinig voortgang geweest. 

De oogstvoortgang in het Verenigd Koninkrijk op 1 oktober. Bron: AHDB

Duitsland toont wisselend beeld
Duitsland is in tweeën verdeeld als het gaat om de rooivoortgang en de neerslag. In het noorden van het land is veel neerslag gevallen, waardoor de oogst gehinderd is. In het zuidelijkere deel is het nog steeds droog en daar is de aardappeloogst dan ook al grotendeels afgerond, al vallen de opbrengsten wel tegen. In Rijnland-Palts is ongeveer 20% geoogst.

Hoewel de opbrengsten in Polen slecht zijn, verloopt het rooien daar wel voorspoediger dan elders in Europa. De hele zomer is in het Polen droog gebleven, maar daar is afgelopen weken verandering in gekomen. In het noorden van het land heeft de neerslag ervoor gezorgd dat de oogst van aardappelen tijdelijk stil stond. Echter, doordat de grond licht is, gaat de oogst ook weer vlot verder. De verwachting is dat de oogst er met 1 tot 2 weken geklaard is.

Vorst in Polen
In Polen is er wel sprake geweest van vorst. Daarbij werden temperaturen gemeten van -2 tot -3 graden Celsius. Dat is met name negatief voor de suikergehaltes van de fritesaardappelen. In Noord-Polen (het fritesgebied van het land) liggen de opbrengsten van die aardappelen duidelijk onder het gemiddelde. Wel zijn de opbrengsten in deze regio hoger dan in Zuid-Polen: opbrengsten tussen 25 ton en 45 ton. De industrie heeft de eisen inmiddels versoepeld, omdat ze anders niet aan voldoende aardappelen kunnen komen. Zo mogen fritesaardappelen van 35 millimeter opwaarts worden geleverd.

Ook in Nederland is het nat. Zo kregen akkerbouwers in Noord Holland 9 oktober ruim 50 millimeter regen te verwerken. In de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland viel 9 oktober en 10 oktober de meeste regen gevallen. Ook over de maand oktober ontving Noord-Holland veel neerslag, al was de zwaarste klap in die periode voor de zuidelijkere provincies.

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden