Shutterstock

Inside Aardappelen

Valt aardappeloogst Engeland in het water?

23 Oktober 2019 - Anne Jan Doorn

Engeland is het land waar de aardappeloogst (na Nederland) het verst achterloopt. In het noorden en westen van het land regent het al weken stevig, waardoor het hier zo mogelijk nog natter is dan in Nederland. Met name in die noordwestelijke regio van Engeland loopt de aardappeloogst daarom serieuze achterstand op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verder naar het zuidoosten van Engeland is de oogst wel vertraagd, maar in veel mindere mate dan in het noordwesten. Er is over heel Engeland gemiddeld ongeveer 50% gerooid, terwijl normaal gesproken in deze tijd ruim 60% gerooid is. Dat becijfert Aviko Potato. Diverse insiders schatten echter in dat de hoofdoogst van de consumptieaardappelen minder ver gevorderd is.

Delen niet gerooid
Delen van de percelen worden in verschillende gevallen niet gerooid. Dit omdat het risico op bacterierot en natrot groot is en dat willen de telers voorkomen. Om de situatie in het land te illustreren: veel telers hebben door deze weersomstandigheden zelfrijdende aardappelrooiers gekocht, waarmee ze natte percelen beter kunnen bereiken en meer kans hebben om de oogst op tijd af te ronden.

Toch is er nog sprake van geen paniek. Het risico op vorst is in Engeland immers minder groot dan op het vasteland van Europa. Daardoor kan er lang gerooid worden. Wel speelt in het achterhoofd het jaar 2012 mee. In het zogenaamde Engelandjaar verzoop ongeveer 33% van de Engelse aardappeloogst.

Oogst valt lager uit
Als we de problemen wegens het natte weer niet meerekenen, dan liggen de opbrengsten in het oosten van dit land net boven het gemiddelde. De opbrengsten in het noordwesten worden zelfs als 'hoog' betiteld. "Echter, door de problemen met de kwaliteit en het feit dat diverse delen van de percelen niet gerooid worden, worden de uiteindelijke opbrengsten niet beter dan gemiddeld", zo meldt John Sarup van Spud Agronomy tegen Farmers Guardian.

Volgens overheidsinstantie AHDB potato komt de gemiddelde opbrengst tussen de 44 tot 46 ton uit, maar ook daar zijn de problemen door regen niet meegerekend. Hoewel het totale aardappelareaal in Engeland iets is gestegen, is het aardappelareaal voor de verwerkende industrie gedaald. Dit gaat echter slechts om een daling van 1% en komt voornamelijk voor rekening van chipsaardappelen.

Ook in Ierland loopt de oogst ver achter. De boerenbelangenbehartiger in Ierland schat dat momenteel maximaal 30% tot 35% van de aardappelen geoogst is. Daarmee loopt de oogst circa 3 weken achter op normaal. De opbrengsten in het land liggen ook beneden het gemiddelde.

Hevige regen verwacht
Er wordt in het noordelijke deel van Engeland aan het einde van de week nat en winderig weer verwacht. Gemiddeld zal circa 40 tot 60 millimeter neerslag vallen, maar in noordelijke delen van Engeland wordt zelfs 100 millimeter verwacht. Volgende week lijkt een hogedrukgebied ervoor te zorgen dat het voorlopig droog blijft, al wordt het wel kouder. Er is zelfs sprake van nachtvorst. De situatie zorgt ervoor dat de notering van AHDB voor vrije aardappelen in de afgelopen week steeg met €6 tot €151 per ton.

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden