Agrifoto

Inside Aardappelen

Kwaliteit en oogst beheersen aardappelmarkt

8 November 2019

De oogstwerkzaamheden lagen deze week weer grotendeels stil. Aangezien de tijd voortschrijdt, neemt ook de zorg of alle aardappelen uit de grond komen toe. De schatting is dat nog steeds 10% van de Nederlandse aardappeloogst in de grond zit. Vooral in de kustgebieden moet nog veel gebeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het oogsten zal dit seizoen niet vanzelf gaan. En, ondanks het vrijkomen van aardappelrooiers bij boeren die de oogst afgerond hebben, gaat het nog een hele tour worden om de oogst af te ronden; als telers al de kans krijgen om de aardappelen te oogsten. De draagkracht is uit de grond, de rooisnelheid is tot een minimum beperkt en vorst is voor iedereen de grootste angst.

De kans dat alle aardappelen gerooid gaan worden, wordt op kleiner dan 40% geschat. Dit geldt zeker voor Engeland. De oogstproblemen zijn daar groot en inmiddels zijn de eerste rooiers uit Nederland weer verscheept richting het land. In Engeland zit nog minimaal 30% in de grond en daardoor staan telers daar voor een flinke uitdaging.

Herzien van positie
Als blijkt dat de oogst er niet uit gaat komen, dan zullen verwerkers ook gedwongen worden de aardappelpositie te herzien. Immers, een deel(tje) van de dekking valt dan weg. Verwerkers zullen opnieuw moeten bezien hoe en waar aardappelen gekocht kunnen worden. In 2012 was Engeland uiteindelijk ook de grote aanjager van de aardappelprijs in Europa. Toen bleek dat 40% van de oogst daar verloren zou gaan, liep de termijnmarkt omhoog naar €31,90.

Dat er dus nogal wat spanning in de markt zit, is duidelijk. Echter, dit lijkt niet vertaald te worden richting de termijnmarkt, want de termijnmarkt is deze week blijven hangen rond het niveau van €17. De terughoudendheid van de markt blijft dit jaar een issue; de markt wil nog niet wennen aan weer een duur jaar. Dit wordt ingegeven door 2 ingrediënten: ten eerste speelt het extreem grote aardappelareaal een rol en ten tweede had de grote dekking die de verwerkers hebben genomen in de contractperiode (afgelopen winter) invloed. De ramp moet dus wel heel groot zijn, wil de markt in beweging komen.

Fysieke dagmarkt oogt rustiger
In de fysieke dagmarkt is het rustiger. De vraag wordt makkelijk ingevuld, ondanks een beperkt aanbod van af land aardappelen. De zorg die veel partijen hebben over de kwaliteit van de gerooide aardappelen is echter belangrijker. De eerste meldingen van rot zijn gedaan en ook zijn diverse partijen (die te koud gerooid zijn) aangeboden vanwege blauw. Dit maakt kopers afwachtend. 

Als er de komende tijd veel dwingend aanbod komt vanwege problemen met de kwaliteit, dan zou de druk op de prijs weleens kunnen toenemen. Daardoor neemt de verwachtingswaarde tussen de dagmarkt en de termijnmarkt verder toe (€4,50 bewaarvergoeding en verwachtingswaarde tussen dagmarkt en termijnmarktprijs). De aardappeltermijnmarkt is dan ook de best betalende 'partij' in de markt. Op vrijdag 8 november wordt aanbod op €16,50 (Fontane, levering april) niet opgepikt door reguliere partijen.

Exportvraag blijft goed
De export blijft verrassend goed doorlopen. Met name Oost-Europa blijft goed aan de markt en Frankrijk spint daar het meeste garen bij. In Polen blijven de aardappelprijzen op recordhoogtes staan, al maken telers zich wel zorgen over een eventueel vroege inval van de vorst. Dat kan nog extra vraag ontlokken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden