Shutterstock

Inside Aardappelen

Britse aardappelprijs wel richting de 20 euro

20 November 2019 - Anne Jan Doorn

Hoewel het nog steeds onduidelijk is hoeveel aardappelen in het Verenigd Koninkrijk niet gerooid worden, is inmiddels wel duidelijk dat de prijs voor aardappelen hard stijgt. De prijs is inmiddels namelijk al gestegen richting de €20 per ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens marktbureau AHDB Potato is bijna 90% van de aardappelen half november gerooid. Als er echter alleen naar de fritesaardappelen wordt gekeken, dan moet minstens 20% nog in de grond zitten. Zo'n 2% à 3% is zelfs al opgegeven. De meningen van insiders en de inschattingen van de officiële cijfers verschillen, waardoor wat onduidelijkheid is ontstaan over de daadwerkelijke situatie in het land. Echter, deze onzekerheid is er niet als het gaat om de prijsvorming. Het is namelijk zeker dat de prijs aan de overkant van het Kanaal flink stijgt.

Prijs vrije aardappelen stijgt
Uit de meest recente cijfers van AHDB Potato blijkt dat de prijs van vrije aardappelen afgelopen week met omgerekend €16,64 per ton gestegen is. Daardoor komt de prijs uit op €17,40 per 100 kilo. AHDB schrijft dat deze prijsstijging onder meer komt door het feit dat er weinig goede kwaliteit voorhanden is. Ook meldt het instituut dat er meer handel is in mindere kwaliteit, vanwege bewaarproblemen.

Meerdere lokale telers melden verder dat voor aardappelen van het ras Agria in Engeland (voor de mindere kwaliteit) inmiddels omgerekend €23 gebeurd kan worden. De aardappelen van goede kwaliteit zouden op dit moment zelfs verkocht zijn voor omgerekend €28 per 100 kilo, opgezakt en gesorteerd.

Gemiddelde prijs - 20 november 2019 Week tot 16 november Verschil
Gemiddelde prijs per week (£ per ton) £157,66 +£5,03
Gemiddelde prijs 'free-buy price' (£ per ton) £148,67 +£14,23
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden