Shutterstock

Inside Aardappelen

Nederland koploper fysieke marktprijs Europa

28 November 2019

Nederland is in de Europese fysieke markt de koploper als het gaat om de prijsvorming. Althans, wanneer we kijken naar het overzicht van de noteringen waarmee de cash settlement elke week wordt samengesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De noteringen in Duitsland, België en Frankrijk, die gebruikt worden voor de cash settlement, komen gemiddeld op bijna €13,60 per 100 kilo uit. De gemiddelde Nederlandse aardappelnotering ligt (met €15,28) maar liefst €1,70 hoger. Het relatief grote verschil tussen de inbreng uit Nederland en de 3 andere landen komt doordat in Nederland met 2 categorieën wordt gerekend. Aardappelen in categorie 2 zorgen uiteindelijk voor het grote verschil. Zo werd voor categorie 2 fritesgeschikte aardappelen in week 48 tot €18 genoteerd.

Eind van november
Met een cash settlement (voor week 48) op €14 komt er een einde aan de termijnmarktnotering van het novembercontract. Traditioneel gezien is er weinig interesse om te handelen op de notering. De openstaande positie, die dit seizoen moest worden afgewikkeld, bedroeg dan ook slechts 32 contracten. Ter vergelijking: de openstaande positie van het aprilcontract voor 2020 is op dit moment bijna 6.000 en de openstaande positie bij de aprilnotering voor 2021 bedraagt momenteel al bijna 450.

Op andere termijnmarktbeurzen zijn er overigens ook vaak 1 of maximaal 3 maanden waarop de meeste contracten worden omgezet. Het gezegde luidt dan ook: 'De handel vindt daar plaats, waar de markt het meeste volume kan hebben (oftewel: openstaande posities)'.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden