Agrifoto

Inside Aardappelen

Wat doet moeizame oogst met kwaliteit aardappelen?

4 December 2019 - Anne Jan Doorn - 8 reacties

De prijs van categorie 2 exportaardappelen staat onder druk, omdat er flink wat niet-bewaarbare aardappelen op de markt komen. Maar, hoe is de kwaliteit van de aardappelen na deze moeizame oogst?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

PotatoNL noteerde afgelopen week €16,50 tot €18,50 per 100 kilo voor de categorie 2. Fiwap stelde dat de markt van België enigszins verstoord is door een groot aanbod van niet-bewaarbare aardappelen, en dan vooral Challenger (met rotproblemen). De prijs van Bintje en Challenger komt in België dan ook uit op €12,50 per 100 kilo.

De vraag is of in Nederland ook veel problemen zijn met aardappelen die nat gerooid zijn. Met name in het zuidwesten is namelijk nog laat gerooid. In het bijzonder op Goeree-Overflakkee en rond Voorne-Putten zouden er veel problemen moeten zijn vanwege de lichte grond en omdat daar veel Agria geteeld wordt.

Problemen Flakkee en Voorne-Putten
"De aardappelen zijn daar inderdaad de grond uitgeworsteld", zo vertelt Leonard van der Velde, een adviseur bij CZAV. "Daarbij is nogal wat grond meegekomen, wat voor eventuele versmering kan zorgen. Maar, tot nu toe heb ik nog weinig gehoord over rot, dat zie je pas na 2 weken. Nu wordt er nog volop geventileerd. Af en toe wordt wel een rotje gevonden, maar dat valt nog te controleren."

Toch verwacht hij dat er nog serieuze problemen gaan ontstaan, en dat geldt niet alleen voor kleine partijen. "Er is veel geweld gebruikt bij deze oogst en dat is nooit goed voor de kwaliteit. Van het ras Agria is bekend dat hij rotgevoelig is. Voor het nieuwe jaar zullen naar verwachting nog wel wat probleempartijen afgeleverd moeten worden."

Niet optimaal te ventileren
Van der Velde: "Dat komt ook doordat er niet optimaal meer geventileerd kan worden, omdat het buiten al koud is. Partijen moeten dan zo stabiel mogelijk gehouden worden, want anders krijg je kieming. Op Goeree-Overflakkee zit nog ongeveer 25 hectare in de grond, in Voorne-Putten misschien ook nog zoiets."

Volgens Leon Kramer, eveneens adviseur bij CZAV, zijn er geen hele grote problemen op Noord- en Zuid-Beveland en Walcheren. "Het is niet zo dat uit nood geruimd moet worden, al is beschadiging wel een probleem. Als voor de regen gerooid is, was het te droog. Bovendien is er eind oktober een week met koude ochtendtemperatuten gerooid. Dat is niet goed voor de kwaliteit."

Rot- en bewaarproblemen ziet Kramer nog niet. "Zelfs de kwaliteit van de aardappelen die de afgelopen week gerooid zijn, valt mee. Nergens heeft echt water gestaan tussen de bedden. De bodemstructuur was zeer goed. Als er problemen zijn, dan zullen die opdoemen in de aardappelen die in de afgelopen 2 weken zijn gerooid. Dat weet je echter pas over een paar weken. Bij verstikking kunnen aardappelen mooi de grond uit komen, en pas later gaan lekken."

Problemen vallen mee
Ook Reinier Stoutjesdijk, een adviseur bij Delphy in Zuidwest-Nederland, ziet nog weinig problemen. "In Agria's die te koud gerooid en beschadigd zijn, is wel risico op rot. Over het algemeen is dat echter onder controle. Vooral in verstikte partijen op lichte gronden op Flakkee is er versmering zichtbaar. Dan zie je dat ze na een tijd gaan rotten. Als het om een klein deel van de partij gaat, valt daar nog wel wat aan te doen, maar hele partijen onder deze condities zijn niet te redden."

"Behalve wat beschadigingen in gevoelige rassen (Innovator en Agria) die niet goed genezen, zijn de monsters over het algemeen heel goed. Je ziet weinig blauw of beschadiging. Binnen 2 weken is wel duidelijker hoe de partijen er daadwerkelijk aan toe zijn", aldus Stoutjesdijk.

Noord-Holland moet nog blijken
Behalve Zeeland, was ook Noord-Holland laat met rooien. "De kwaliteit varieert daar van goed tot slecht. Diverse partijen zijn echter nog aan het drogen. Daar kennen we de problemen dus (nog) niet van. Met blauw valt het mee, en ook de bakcijfers zijn niet slecht", aldus Paul Hooijman, de manager akkerbouw en vollegrondsgroenten in Noordwest-Nederland bij Delphy.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden