Shutterstock

Inside Aardappelen

Pool laat dure aardappel vaker links liggen

4 December 2019 - Jeannet Pennings

De aardappelprijzen in Polen rijzen nog steeds de pan uit. Dat is het directe gevolg van een matige oogst voor het tweede jaar op rij. De situatie heeft een negatieve invloed op het verbruik in het land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Onderzoeksinstituut IERiGÅ» meldt in de rapportage van oktober al dat de aardappelprijs in Polen op een recordniveau stond. Dat is nog steeds het geval. In de laatste week van oktober was de gemiddelde aardappelprijs omgerekend €34. Dit betreft een groothandelsprijs voor tafelaardappelen die begin september op €37 per 100 kilo stond. Dat betekent dat de prijs wel iets gezakt is, maar vooralsnog niet zo hard als verwacht.

Ruim boven vorig jaar
Eerder voorspelde IERiGÅ» dat de aardappelprijs in oktober en november 30 tot 40% zou dalen. Dat is vooralsnog niet gebeurd. De gemiddelde aardappelprijs in Polen ligt nog steeds €15 per 100 kilo hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en toen was het aanbod ook al krap. De marktprijs in de verschillende regio’s schommelt omgerekend tussen de €27 en €47 per 100 kilo.

De hoge prijzen zorgen er mede voor dat de aardappelconsumptie in Polen daalt. Die werd in het seizoen 2018/2019 op 92 kilo per inwoner geschat. Naar verwachting zal dit getal in het huidige seizoen verder dalen tot ongeveer 88 kilo per inwoner. Verdere prijsstijgingen en een matige kwaliteit van de aardappelen liggen hier aan ten grondslag.

Tafelaardappel minder populair
De jaarlijkse aardappelconsumptie in Polen daalt al een aantal jaar. Zo’n 10 jaar geleden lag de consumptie nog op 118 kilo per inwoner. De consumptie van aardappelproducten neemt toe, maar de consumptie van onbewerkte aardappelen daalt. Tafelaardappelen worden vooral geconsumeerd door boeren en gepensioneerden en zijn het minst populair onder zelfstandigen. De jaarlijkse consumptie van tafelaardappelen daalde in de afgelopen 10 jaar van 63,2 naar 34,6 kilo per persoon.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden