Agrifoto

Inside Aardappelen

Plomberingcijfers beter dan vorig jaar

8 December 2019

Met ruim 150.000 ton waren de pootgoedplomberingcijfers in november beter dan vorig jaar. Toen werd er ruim 143.000 ton geplombeerd, wat een stijging is van 6.337 ton (+4,4%). Echter, de ruime 150.000 ton is geen record, want dat is in handen van 2013.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In 2013 werd ruim 182.000 ton geplombeerd. Het meerjarig gemiddelde zit op 145.000 ton. Het volume dat tot nu toe geplombeerd is, wordt voor het merendeel overzee afgezet; met name Midden-Amerika, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en het Verre Oosten zijn de bestemmingen welke in deze tijd van het jaar worden beleverd. Dat is in de handel terug te zien in de belangstelling naar exportrassen, waarbij Spunta het meest bekende ras is.

De belangstelling was vooral gericht op de klasse E. Daar heeft Nederland zich in de voorgaande jaren mee weten te onderscheiden. Echter, door de virusproblemen bleek daar lastig uitvoering aan te geven. De nacontrole van deze klasse heeft flink wat voeten in de aarde gehad en de uitslagen waren regelmatig een aanleiding voor het aanvragen van een hercontrole, om zo uiteindelijk toch de klasse E terug te krijgen.

Financieel veel op het spel
Er stond financieel veel op het spel, daar het prijsverschil tussen klasse E en A niet met €10 was betaald. De teller van de verlagingen staat op ruim 36%, tegen 25% vorig jaar, 17% in 2017 en 8% in 2016. Dat betekent dat de teelt van pootgoed het komende seizoen nog een uitdaging gaat worden. De handel in Spunta (E 28/55 en exportgeschikt) heeft in november een hoogtepunt bereikt van €63 per 100 kilo. Dat is hoger dan in afgelopen jaren.

De handel in pootgoed van het ras Bintje is overigens flauw gestemd. De prijzen lopen langzaam terug. Er is, zoals onze zuiderburen dat zo mooi verwoorden, sprake van zeer weinig pootgoedhandel.

Dit artikel is een onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Akkerbouw Pro, waarin ook aandacht is voor de granenmarkt, uienmarkt en mestmarkt. Klik hier om het Trendrapport terug te lezen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden