Shutterstock

Inside Aardappelen

Aviko af land pool acteert boven beursprijs

9 December 2019 - Niels van der Boom - 2 reacties

Een 12% groter aardappelvolume, als gevolg van een gestegen areaal, heeft de af land aardappelpool van Aviko Potato er niet van weerhouden om (gezien de marktomstandigheden) een prima resultaat neer te zetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor oogstjaar 2019 is geen sprake van een 'dikke twintiger', maar gezien de marktomstandigheden heeft de enige fritesaardappel de af land pool het prima gedaan. De toppers waren de rassen Zorba, Innovator en Agria. Die 3 rassen komen gemiddeld op €13,57 per 100 kilo. De groep hieronder (Miranda, Lady Amerilla, Victoria en Amora) komen op €13,07 en Fontane zit op €12,57 per 100 kilo.

Oostelijke teeltgebieden
Deze prijzen zijn exclusief btw en eveneens zonder kwaliteitspremies. De poolperiode liep van week 33 tot en met week 44 (12 augustus tot en met 1 november). Het teeltgebied ligt verspreid van Zuidoost- tot Noordoost-Nederland op zandgrond. De aardappelen zijn minder geschikt voor lang bewaren, of telers hebben niet voldoende opslagcapaciteit hiervoor.

Volgens ATC stijgt de interesse in de aardappelpool en neemt daarom het volume toe. Een areaalstijging zorgde dit seizoen voor 12% meer product, ten opzichte van het door droogte getroffen 2018. Wie kon beregenen had duidelijk voordeel in de opbrengst.

Resultaat boven beursnotering
In vergelijking tot de gemiddelde beursnotering en Belgapom-notering heeft de pool bovenmodaal gepresteerd. Ten opzichte van de gemiddelde prijs (€13,07 per 100 kilo) scoort deze pool €0,92 per 100 kilo hoger. Wordt echter gekeken naar het gewogen gemiddelde, op basis van het volume per ras dan ligt de gemiddelde poolprijs op €12,90 per 100 kilo, vanwege het grote aandeel Fontane. Het verschil is dan €0,75 per 100 kilo.

De categorie 1-notering van PotatoNL startte echter 11 september. Toen liep de Aviko-pool al enkele weken. Ook ten opzichte van Belgapom voor overige rassen doet de pool het goed. De gemiddelde notering komt op €10,81, waarmee de plus hier zelfs een forse €2,09 bedraagt.

Uitdagingen
Het marktverloop was enigszins turbulent, zo schrijft de poolcommissie. De verwachtingen waren aanvankelijk zeer hoog, na het seizoen hiervoor en de zomerse hitte. Ook was het Europese areaal groter. Het was voor de pool daarom lastig om een positie te kiezen, zo meldt het persbericht. De droogte had uiteindelijk voornamelijk effect op de telers die niet konden beregenen, waardoor de opbrengst fiks lager is uitgevallen. Gedurende de oogst waren met name het onderwatergewicht en stootblauw uitdagingen voor Aviko.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden