Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Vroege pool Schaap Holland groeit hard

19 December 2019 - Anne Jan Doorn

De totale productie voor de vroege pool van Schaap Holland voor het ras Aromata groeide over het jaar 2019 met 70%. De vroege pool voor huidvaste aardappelen (af land of droog uit de schuur) zette eveneens een goed resultaat neer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De poolprijs komt over oogst 2019 gemiddeld uit op €17,75 per 100 kilo (in de maat 40 millimeter opwaarts). Voor de maat 0 tot 40 millimeter is een prijs van ongeveer €10 per 100 kilo betaald. De prijs is afhankelijk van de leverperiode en exclusief vergoeding voor PlanetProof. De looptijd van dit contract was van week 37 tot week 49.

Schaap Holland wijkt voor de 'allervroegste percelen' uit naar Duitsland. Een groeiend aantal percelen wordt, voor de kleinverpakking, onder een vliesdoek geteeld. Na deze vroege opstartfase, wordt aansluitend in Nederland geteeld. De totale productie in Nederland en Duitsland is met 70% uitgebreid, in vergelijking tot oogst 2018.

Goede werking tegen aardappelmoeheid
De gemiddelde hectareopbrengst (netto) lag in Duitsland afgelopen jaar op gemiddeld ruim 46 ton per hectare en in Nederland was dat bijna 53 ton per hectare. De telers zijn positief over het dodingspercentage van nematoden tijdens de teelt. Vaak wordt de besmetting na 1 teeltseizoen volledig opgelost.

Schaap Holland wil volgend jaar een nog vroegere start, waarbij de teelt onder vliesdoek in Duitsland wordt uitgebreid en ook in Nederland wordt gestreefd naar een vervroeging van de teelt. Ook zal de teelt plaatsvinden onder het keurmerk PlanetProof.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden