Shutterstock

Inside Aardappelen

Marktprijs België en Frankrijk blijft flink achter

24 December 2019 - Redactie Boerenbusiness

De marktprijzen van de fritesaardappelen in Frankrijk en België blijven flink achter ten opzichte van de marktprijzen in Duitsland en Nederland. Wat is de verwachting voor deze marktprijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zo noteerde het Duitse REKA vrijdag 20 december voor Fontane en Challenger (35 millimeter opwaarts) gemiddeld €13,50. Omgerekend naar 40 millimeter opwaarts is dat €14. Voor 40 millimeter opwaarts Innovator werd zelfs tot 16,00 euro op het bord gezet.

Een vergelijkbare prijszetting is er in Nederland te zien. Zo wordt er voor de doorsnee 40 millimeter opwaarts fritesaardappelrassen als Fontane gemiddeld €14,25 genoteerd (bron: PotatoNL van woensdag 18 december). Voor rassen als Markies en Innovator wordt net als in Duitsland tot €16 betaald en genoteerd.

Challenger houdt prijs laag
Het prijsverschil is in Duitsland en Nederland is relatief groot met dat in België en Frankrijk. Daar komt de notering van het dominante ras Fontane niet hoger dan €13. Challenger wordt, net als soms in andere jaren Bintje, gebruikt als een soort anker waardoor de gemiddelde noteringen de laatste weken blijven staan waar ze staan.

De stemming in het Challenger segment wordt als rustig betitteld doordat er voldoende aanbod zou zijn van lastig te bewaren partijen. Deze situatie heeft blijkbaar ook gevolgen voor de andere rassen als Fontane en Bintje. Want ondanks dat de stemming van deze rassen al geruime tijd als “vast” wordt gezien, komt de markt prijstechnisch niet of nauwelijk van zijn plek.

Verschil loopt te ver op 
Insiders verwachten dat nu het verschil in marktprijs (lees: noteringen) zover uit elkaar gaat lopen in Europa dat er een stap naar een hoger niveau in België en Frankrijk gemaakt gaat worden. De eerstvolgende “halte” zou dan voor bijvoorbeeld de Fontane-notering €15 kunnen zijn.

Voor een vergelijkbare situatie moet er teruggegaan worden naar seizoen 2015/2016. In dit jaar wikkelde de april 2016 notering af op €15,20 en noteerde PCA rond de jaarwisseling nog ongeveer €10 om vervolgens in februari op te veren naar €12,50. Na afwikkeling van het aprilcontract stegen zowel de PCA als de Belgapomnotering zelfs naar €20 om uiteindelijk aan het einde van het seizoen weer te zakken naar €10 (zoals ook te zien in onderstaande grafiek).

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden