Agrifoto

Inside Aardappelen

Termijnmarkt oogst 2020 noteert opvallend hoog

31 December 2019 - Redactie Boerenbusiness - 38 reacties

De termijnmarkt voor oogst 2020, dus dat betreft het april 2021 contract, noteert met een slotstand op de laatste handelsdag van het jaar op €15,70 per 100 kilo opvallend hoog. Dat relatief hoog noteren blijkt door de vergelijking te maken met de voorgaande jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zo noteerde de huidige notering voor oogstjaar 2019 (contract april 2020) rond deze tijd van het jaar tussen €14,50 en €15,00 euro per 100 kilo. Dit ondanks het feit dat de notering van het oogstjaar ervoor rond het €30,00 euro niveau bewoog.  Het €15,00 niveau was op de termijnmarkt altijd een flinke hindernis om te nemen.

Waar komt de hoge koers vandaan?
Voordat de termijnmarkt richting de €16,00 bewoog was er altijd sprake van significante redenen hiervoor. Bijvoorbeeld een lager Europees areaal of een laat voorjaar. Over het voorjaar van 2020 (laat of vroeg) valt nu natuurlijk nog niets te zeggen. Van het areaal in de EU-5 landen voor oogstjaar 2020 daarentegen, kan al voorzichtig worden gezegd dat die niet gaat krimpen en wellicht voor het vijfde opvolgende jaar toeneemt.

Dit betekent dat, bij een bovengemiddelde aardappeloogst, er in basis meer dan voldoende aardappelen zijn waardoor een jaar zoals seizoen 207/2018 (marktprijs ver onder het €10,00 niveau) op de loer ligt.

Stijgende kostprijs, stijgende contractprijs
Met de bovenstaande kennis is het dus een opvallend gegeven dat de april 2021 notering reeds richting het €16,00 niveau is gestegen. Toch geeft dat duidelijk de trend aan voor komend seizoen (2020/2021). De contractprijzen voor met name bewaaraardappelen worden op een hoger prijspeil ingezet. Deze trend wordt ingegeven doordat de kostprijs van de aardappelteelt de laatste jaren flink is gestegen en vooral het komend oogstjaar hoger gaat uitpakken.

Het zijn de kosten van de gewasbeschermingsmiddelen, loofdoding maar ook, in het geval van bewaaraardappelen, de kiemremmingsmiddelen die voor een stijgende kostenpost gaan zorgen. Deze factoren hebben een prijstechnisch drukkend rendement op het saldo van de teelt. De verder gestegen teeltkosten, in combinatie met de enorme vraag wereldwijd naar eindproduct, laten in eerste instantie de markt prijstechnisch op een hoger niveau dan de afgelopen jaren aanvangen.

Geen illusies
De illusie moet er echter niet zijn dat, als de gemiddelde oogst in de EU-5 landen groot is, dat de gemiddelde marktprijs zich boven het €15,00 niveau kan handhaven. In die zin worden de kaarten toch echt geschud tijdens het groeiseizoen

In de grafiek de 4 jaren (van de laatste 10 jaar) dat er voldoende aardappelen per hectare in de EU-5 landen werden gerooid.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden