Shutterstock

Inside Aardappelen

Duitse oogst tuimelt na areaalcorrectie

31 December 2019 - Niels van der Boom - 12 reacties

Het officiële Duitse statistiekbureau Destatis hield lange tijd vast aan een fikse stijging van het aardappelareaal in hun land. Nu verschillende deelstaten nieuwe cijfers bekend maken over het areaal, wordt dit naar beneden bijgesteld. Tezamen met een lage hectare-opbrengst resulteert dat in een flink lagere totaaloogst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de laatste rapportage komt Destatis op een totaal Duits aardappelareaal, voor alle soorten, op 271.600 hectare (tegenover 276.000 hectare voorheen). Dat is een kleine verlaging, maar nog altijd een aanzienlijke hoeelheid. In Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Beieren valt het areaal lager uit dan eerder gedacht. Iets waar de sector op had geanticipeerd. Toch zijn insiders nog niet overtuigd van dit areaal.

Cijfers per deelstaat
Een dergelijk cijfer behelst een groei in de oppervlakte van 19.600 hectare ofwel 8% groei. Het grootste aardappelareaal in 12 jaar tijd. Het is nu wachten op een nieuwe correctie, die ongetwijfeld gaat komen. Nedersaksen is verreweg de grootste aardappeldeelstaat. Daar is de oppervlakte nu negatief gecorrigeerd met 3.800 hectare. NRW en Beieren leggen daarnaast met ruim 40.000 hectare het meeste gewicht in de schaal.

Het verhaal heeft echter 2 kanten. Zelfs na deze correctie komt het geschat volume op 10,23 miljoen ton, waar dat eerder nog 10,4 miljoen ton was. Destatis spreekt over een gemiddelde aardappeloogst van 37,7 ton per hectare. Insiders geven echter aan dat die schatting te hoog is. Een opbrengst van 36,81 ton per hectare (consumptie, zetmeel, pootgoed) is meer reëel, denken zij. Dit beeld bevestigt ook marktanalist Christoph Hambloch van het Duitse bureau voor Agrarische Marktinformatie (AMI).

Gemiddelde opbrengst
Daarmee komt de gemiddelde opbrengst niet veel hoger uit dan in 2018. Toen werd een gemiddelde van 35,4 ton per hectare behaald. Alleen in 2003 was dat met 34,52 ton nog lager. Het 5-jarig gemiddelde bedraagt net geen 44 ton per hectare. De droogte van seizoen 2019, na het al desastreuze 2018, laat dus diepe sporen na in de aardappeloogst.

Weet het land in 2020 een gemiddelde oogst te behalen, bij een gelijk areaal, dan is in theorie dus een aardappelvolume van bijna 12 miljoen ton haalbaar. 2014 en 2017 scoorde daar zelfs nog boven. De gemiddelde totale oogst komt over 5 jaar op 10,63 miljoen ton.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden