Agrifoto

Inside Aardappelen

Helpt droger weer de Engelse aardappelteler?

9 Januari 2020 - Anne Jan Doorn

De afgelopen 2 weken was het droger in Engeland, waardoor er op sommige plaatsen weer aardappelen gerooid konden worden. Tegelijkertijd is de markt wat rustiger. Hoe is de situatie nu op de aardappelmarkt in Engeland?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er circuleren foto’s van aardappelrooiers die in Engeland weer bezig zijn met de oogst. Volgens de kenners is dit echter vrij zinloos, omdat de kwaliteit van de aardappelen die nu nog gerooid worden erg slecht is.

De aardappelmarkt in Engeland is in rustiger vaarwater gekomen de afgelopen 2 weken. Er werd vorige week geen prijs genoteerd voor vrije aardappelen, simpelweg omdat er te weinig handel was. Wel werd een gemiddelde prijs genoteerd voor zowel vrije als gecontracteerde aardappelen. Die prijs kwam uit op £179.80 per ton, een plus van £2.96 ten opzichte van 14 december.

Minder handel
Een van de oorzaken van de prijsstijging is dat er door de mindere handel ook minder aardappelen van matige kwaliteit in de notering zijn meegenomen. Hierdoor is de prijs meer dan de weken daarvoor gebaseerd op de betere kwaliteit aardappelen.

De prijs van vrije aardappelen tikt nu bijna de £200 per ton aan, terwijl er fors hogere prijzen worden betaald voor goede kwaliteit en schaarse rassen. De markt is rustig doordat verwerkers momenteel overwegend putten uit aardappelen die ze op contract hebben.

In het noorden problemen met aanvoer
Alleen in het noorden van Engeland heeft McCain problemen met het op peil houden van de aardappelaanvoer. Daar kon een relatief groot deel van de aardappelen niet geoogst worden. AHDB schat dat er nog 5,5% van de 5,1 miljoen ton consumptieaardappelen in de grond zit. Er wordt daardoor meer geïmporteerd vanuit onder andere Nederland, maar vooral België.

Het drogere weer speelt echter ook al mee in de markt voor volgend seizoen. De grond is nu zo doorweekt en verdicht dat de vooruitzichten voor het nieuwe seizoen niet erg gunstig zijn. December 2019 was namelijk de natste december sinds 2000. Droger weer in de komende periode kan hier verbetering in brengen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden